7 jedál, ktoré by ste nikdy nemali ohrievať v mikrovlnnej rúre

 

 

Ste zaneprázdnený človek, čo znamená že triky šetriace čas nie sú iba nápomocné – sú viac ako nevyhnuté. Mikrovlnná rúra je spoľahlivá a rýchla pomoc v našich kuchyniach ale môžeme tam ohrievať naozaj čokoľvek?  V našich časovo stiesnených životoch v nej ohrievame od pečiva cez prílohy po rôzne mäsá alebo dokonca dezerty. Ale je tu zopár vecí, ktoré náš obľúbený kuchynský spotrebič nedokáže.  Týchto 7 vecí , by ste mali držať od mikrovlnnej rúry čo najďalej.

Vajíčka v škrupine

„ Ale ja nemám čas čakať kým zovrie voda“  vravíte zatiaľ čo opatrne vkladáte vajíčka do mikrovlnky. Až zistíte, že ohrievanie vajíčok týmto spôsobom znamená, že para nemá kam ujsť bude už neskoro, pretože budete mať v mikrovlnnej rúre menšiu explóziu, čo Vám v konečnom dôsledku žiaden čas neušetrí . Radšej teda varte vajíčka v hrnci.

Brokolica

Zrejme sa naša obľúbená zelenina nemá až tak dobre v mikrovlnnej rúre ( áno, aj nás tento fakt prekvapil).

Je to Hlavne preto, lebo ak porovnáme ohrievanie s inými metódami príprav, mikrovlnná rúra ničí oveľa viac živín, ktoré sa v brokolici nachádzajú. Aby ste zachovali viac vitamínu C skúste radšej varenie alebo varenie na pare.

Materské mlieko

Ako vie asi každá dojčiaca mama, udržiavanie mlieka v mrazničke je celkom praktické. Avšak špecialisti upozorňujú na to, že mlieko by sa v mikrovlnnej rúre nerovnomerne ohrialo a tak môže vytvoriť horúce miesta, a vaše dieťatko by sa mohlo popáliť. Namiesto toho ho rozmrazte v chladničke alebo pod tečúcou vodou. ( Oh, a pravidlo bez mikrovlnnej rúry sa vzťahuje aj na dojčenskú výživu).

Čokoľvek, čo sa už ohrievalo v mikrovlnke niekoľko krát

Kľudne môžete ohrievať jedlá aj niekoľko krát, ale hrozí Vám, že kvalita toho jedla klesne každým ohriatím ( mokré rezance, suché kurča). Najlepšie bude ak si ohrejete len toľko jedla, koľko naozaj zjete. Taktiež všetky zvyšky jedál by ste nemali skladovať dlhšie ako 4 dni.

Ovocie

Tu neplatí pravidlo, že ovocie nesmiete vložiť do mikrovlnky. Ide len o to, že musíte byť opatrný hlavne ak ide o celé plody ako hrozno, broskyne a jablká, pretože ich koža neumožňuje úniku vlhkosti, a mohlo by sa Vám stať že Vám vznikne džem v celej mikrovlnnej rúre. Predtým než ho budete vkladať, prerežte ho alebo pokrčte kožu na niekoľkých miestach.

Chilli papričky

Divná skutočnosť; keď sa chilli papričky zahrievajú v mikrovlnnej rúre, môžu spôsobiť uvoľnenie kapsaicínu do vzduchu. Horiace hrdlo a oči na ďalší deň a pol? Nie, ďakujem.

Mrazené mäso

Môžete odprisahať že ste to mäso z tej mrazničky vybrali ráno, ale hostia na párty majú prísť o hodinu a mäso je stále v mrazničke? Pokoj- uvoľnenie a rozmrazenie mäsa v mikrovlnnej rúre, je úplne v poriadku, pokiaľ ho budete okamžite pripravovať. Pripraviť si ho a nechať stáť na linke  pokiaľ začnete variť alebo grilovať, nie je celkom dobrý nápad.

Print Friendly, PDF & Email
No comments yet.

Pridaj komentár