Čučoriedkový (malinový) veterník
-
- Čas prípravy
- Minút
-
- Čas varenia
- Minút
-
- Produkt
- 15 veterníkov
- Obtiažnosť Stredné
Hodnotenie receptu
- (4.7 /5)
- (3 Hodnotenie)
- Recept
- Postup
- Hodnotiť/Komentovať Text size
Ingrediencie
- 240 ml voda
- 125 g maslo
- 1/3 KL soľ
- 180 g polohrubá múka
- 1 KL kryštálový cukor
- 6 ks vajce M
- .
- 500 g čučoriedky (maliny) mrazené
- 70 g pudingový prášok Zlatý klas
- 7 PL kryštálový cukor
- 1/2 citrón šťava alebo podľa chuti
- 250 g mascarpone
- 250 ml šľahačková smotana rastlinná
- .
- 500 ml šľahačková smotana rastlinná
- 2-3 PL práškový cukor alebo podľa chuti
- 1-3 PL citrónová šľava (nemusí byť)
- .
- 300 g biela čokoláda
- 50 g cera (alebo podľa hustoty)
- množstvo polevy je približné
- .
- potravinové farbivo, zlatý prášok alebo ozdoba podľa fantázie
Postup
- 1. Najprv si dáme do kastróla čučoriedky, 7 PL cukru a prevaríme, aby čučoriedky pustili šťavu. Prevarenú zmes prepasírujeme cez sitko. Potrebujeme cca 500 ml šťavy. Keď nám toľko nevznikne, pridáme vodu, alebo čučoriedkový (malinový) džús.
- 2. Vzniknutú šťavu necháme vychladnúť. Do vychladnutej šťavy pridáme Zlatý klas a za stáleho miešania privedieme do varu a uvaríme hustú kašu. Kašu necháme vychladiť.
- 3. Pripravíme si cesto. Do kastróla si dáme vodu, maslo, soľ a privedieme do varu. Prisypeme múku a cesto "odpaľujeme" na malom plameni cca 2-3 minúty, pokiaľ sa nám nezačne tvoriť na dne povlak a hmota je hladká a kompaktná. Cesto dáme do mixéra a miešaním trošku vychladíme.
- 4. Do vlažného cesta postupne zamiešame po jednom vajcia. Rúru si dáme vyhriať na 220 stupňov.
- 5. Pripravíme si plech vystlaný mastným papierom . Pripravené cesto si dáme do vrecúška s hladkou, alebo ozdobnou špičkou väčšieho priemeru a striekame na papier smerom zvonku do vnútra veterníky s priemerom cca 7 cm. Vyčnievajúce cesto pozatláčame mokrým prstom. TIP: Veterníky striekame na plech tesne pred pečením, aby nám neoschli, ináč nám tak pekne nevyrastú a popraskajú.
- 6. Pečieme cca 10-15 minút pri teplote 200 - 210 stupňov a potom stiahneme na 180 stupňov a pečieme ešte 20-30 minút. POZOR rúru neotvárame !!!! Veterníky treba sledovať podľa svojej rúry. TIP: Ak chcem mať veterníky ešte nadýchanejšie, môžeme plech pred pečením pokropiť vodou.
- 7. Upečené veterníky necháme vychladnúť a pílkovým nožíkom ich rozrežeme na polovicu. Pripravíme si čokoládovú polevu a to tak, že čokoládu a ceru dáme do misky a v mikrovlnke na 30 % roztopíme a rozmiešame . Vrchné klobúčiky si do nej namáčame. Necháme troška "zaschnúť" (Ak by bola poleva priesvitná, po zaschnutí postup zopakujte. ) a ozdobíme zafarbeným zvyškom čokolády a zlatým prachom. Na zafarbenie čokolády som použila pár kvapiek alkoholu na rozriedenie velvet gélovej farby a tekutú červenú farbu.
- 8. Krém: Najprv si do hladka vyšľaháme šľahačku, aby sme nemuseli umývať metličku. Potom si čučoriedkovú (malinovú) kašu dáme do mixéra a dobre prešľaháme, pridáme citrónovú šťavu podľa chuti a potom pomaly zašľahávame mascarpone. Nakoniec rukou opatrne zamiešame šľahačku.(Šľahačku dajte do krému celú, alebo podľa požadovanej hustoty krému, keď sa nám zvýši použite na zdobenie) Krém dáme do vrecúška s ozdobnou špičkou a nastriekame na spodnú časť veterníkov. Ak nechceme do krému použiť šľahačku, množstvo mascarpone zdvojnásobíme na 500 g. TIP: Ak použijete klasickú šľahačku, pridajte aj stužovač.
- 9. Vyšľaháme si šľahačku s cukrom do hladka a keď ju chceme mať osviežujúcu, opatrne na pomalých otáčkach zašľaháme citrónovú šťavu podľa chuti. Šľahačku dáme do vrecúška s ozdobnou špičkou a striekame na čučoriedkovu plnku.
- 10. Na šľahačku položíme čokoládový klobúčik a veterníky dáme dobre vychladiť.
- 11. Dobrú chuť !!!
- Počet porcií : 4+
- Kategória : Veľkonočné dobroty, Zákusky, koláče
- Typ receptu : Koláč
Najnovšie recepty
-
Jahody v želé so...
-
Parížsky syrový koláč
-
Šišky z Pribináčika –...
-
Jablkový krémeš s mascarpone...
-
Bedle na rasci
Obľúbené recepty
Najnovšie články
Najnovšie komentáre
- Iva Vargová komentoval Osviežujúca ovocná torta s mascarpone a tvarohom
- Iva Vargová komentoval Cuketový slaný koláč
- Miroslava komentoval Osviežujúca ovocná torta s mascarpone a tvarohom
- pedro komentoval Cuketový slaný koláč
- Iva Vargová komentoval Úžasný šťavnatý čokoládový koláč
Archív
- február 2019 (1)
- február 2018 (1)
- január 2017 (1)
- jún 2016 (2)
- marec 2016 (2)
Hodnotenie receptu
3 ludia hodnotili tento recept
Hodnotenie
(4.7 / 5)
No comments yet.