Maliny a ich pozitívne účinky na zdravie

Maliny patria k najchutnejšiemu ovociu. Plody si obľúbili už naši dávni predkovia, ako dosvedčili nálezy jadierok tohto ovocia v archeologických vykopávkach na území Švajčiarska. Prvé písomné zmienky o tomto chutnom ovocí rastúcom na Kréte nájdeme v najvýznamnejšej prírodovedeckej encyklopédii od Pliniusa staršieho. Ďalšie zmienky sú aj v básniach Thomasa Tussera a v 16. storočí ich popisuje Geparde. Využívali sa prevažne ako liek, alebo ako povzbudzujúci prostriedok.

Drobné a mimoriadne chutné maliny mnohí odborníci na zdravú výživu zaraďujú k najzdravším druhom ovocia na svete. Bojujú za naše zdravie a ľudia pritom ani nevedia, ako. Využívajme tento dar prírody správne a vezmime si z neho všetko, čo ponúka.

Toto šťavnaté ovocie pomáha vďaka obsahu vitamínu C posilňovať imunitu. Vitamín A spolu s prírodným farbivom antokyanín bránia zmenám očí, ktoré spôsobujú šeroslepotu a zákaly. Pri látkovej výmene pomáha komplex vitamínov B. Zároveň tiež pôsobí proti stresu a migréne. Minerálne látky fosfor a železo pomáhajú pri krvotvorbe, správnej funkcii srdca a nervovej sústavy a vápnik sa zas stará o zdravé kosti a zuby. Na mužskú i ženskú sexuálnu výkonnosť priaznivo pôsobí zinok, ktorý je v zrniečkach. Obsiahnuté triesloviny pomáhajú čistiť aj črevá a odvádzajú z tela prebytočné tekutiny. Čím je farba plodov tmavšia, tým väčšie množstvo antioxidantov obsahujú. Antioxidanty viažu voľné radikály a tým chránia telo pred rakovinou. Sú cenné pri liečbe horúčok, zápalových infekcií a reumy. Maliny sa odporúčajú aj pri liečbe cukrovky. Znižujú hladinu cukru v krvi, čím bojujú s cukrovkou i jej pridruženými ochoreniami. Maliny pomáhajú znižovať krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Sú odporúčané pri liečbe chudokrvnosti a dokonca aj Alzheimerovej choroby. Britské a americké výskumy dokázali, že toto ovocie znižuje ranné nevoľnosti tehotných žien. Vhodné sú i pri ženských ťažkostiach spojených s menštruačným cyklom.

Podpora pri chudnutí

Ketóny získané z malín sú v Japonsku používané vo forme tabletiek alebo náplastí ako doplnok stravy pri chudnutí. Čerstvé plody sú vhodné pri akejkoľvek diéte, pretože zasýtia a podporia trávenie. Tiež odvodňujú organizmus a čistia črevá, čo podporuje správne fungovanie organizmu. Pritom majú len 240 kJ na 100 g ovocia. Ich vyššia cena, približne 1 € za 100 g zvádza k pestovaniu malín.

Čo obsahujú maliny?

Voda, bielkoviny, tuk, sacharidy, luteín (antioxidant, farbivo), vláknina, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, meď, selén, omega 3, omega 6 mastné kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, betakarotén, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú

Účinky  zdravie – maliny

  • Podporujú imunitný systém
  • Ochraňujú bunky pred rakovinou
  • Podporujú trávenie
  • Zlepšujú problémy s vyprázdňovaním (liečia zápchu a aj hnačku)
  • Majú antiseptické účinky (protizápalové)
  • Majú močopudné účinky – odvodňujú nadbytočnú vodu z tela
  • Prečisťujú obličky, močové cesty a pečeň
  • Povzbudzujú telo a myseľ
  • Účinne prečisťujú organizmus od škodlivín
  • Podporujú krvotvorbu
  • Prevencia proti anémii
  • Prevencia proti ochoreniam očí
  • Prevencia proti cukrovke
  • Znižujú hladinu cukru v krvi
  • Lieči a udržuje zdravú pokožku
  • Lieči kožné poranenia a choroby
  • Zabezpečuje pevné vlasy a nechty
  • Urýchľujú metabolizmus
  • Znižujú vysoký krvný tlak
  • Eliminuje bolesti hlavy (migrény)
  • Spomaľuje krvácanie (silná menštruácia, krvácanie ďasien, žalúdočné problémy, vredy…)

 

Pochúťka na horúce letné dni

Čerstvé ovocie, ktoré neskonzumujete môžete použiť do zákuskov, na ozdobenie pudingov a šľahačiek, prípadne ho môžete zamraziť. Z malín sa pripravujú výborné sirupy, drene, džemy, nápoje a tiež malinové víno s výbornou chuťou a nádhernou farbou.

Máte radi zmrzlinu a chceli by ste ju trochu oživiť? Horúce maliny sú ideálne. Na panvičke rozohrejte 120 g kryštálového cukru, prilejte 100 ml vodky a počkajte až sa cukor úplne roztopí. Pridajte 600 g malín a za občasného opatrného premiešania nechajte prevrieť. Horúcou zmesou prelejte zmrzlinu, ozdobte sladkou oplátkou a podávajte.

Zdroj: ZDRAVIE.SK , Peknetelo.eu , zoznam.sk

Print Friendly, PDF & Email

2 Responses to Maliny a ich pozitívne účinky na zdravie

  1. EVA BALOGOVA 20. októbra 2017 at 10:59 #

    áno horúce maliny som nedávno vyskúšala prvýkrát a je to veru že dobrota… nad dobroty s vanilkovou zmrzlinou…

    • Iva Vargová 20. októbra 2017 at 13:10 #

      Ďakujem za komentár, potešilo, že to už niekto skúsil 🙂 Pekný deň

Pridaj komentár