Toto sushi je prispôsobené prístupným slovenským ingredienciám a chuti.
Maki sushi
-
- Čas prípravy
- Minút
-
- Čas varenia
- Minút
-
- Produkt
- 80 ks mini sushi
- Obtiažnosť Stredné
Hodnotenie receptu
- (5 /5)
- (4 Hodnotenie)
- Recept
- Postup
- Hodnotiť/Komentovať Text size
Ingrediencie
- 500 g sushi ryža
- 10-12 ks plátkov morská riasa Nori
- 60 ml ryžový ocot
- 40 g cukor
- 10 g soľ
- podložka na balenie sushi
- .
- rôzne ryby a morské plody podľa fantázie napr. údený losos, tuniak v oleji, nepravý losos, údené šproty, údená makrela, surimi tyčinky a pod. (surové ryby nepoužívam)
- zelenina - avokádo, mrkva, uhorka, kyslá uhorka, čerstvá kapia a paprika
- .
- sójová omáčka - najlepšie Kikkoman
- Wasabi pasta k ochuteniu sushi a na namáčanie sushi pri podávaní
- sterilizovaný zázvor
- majonéza na potieranie ryže
Postup
- 1. Pripravíme si marinádu na ryžu a to tak, že ocot, soľ a cukor zmiešame v menšej nádobe, privedieme do varu a nádobu odložíme na chladné miesto.
- 2. Ryžu dáme do nerezového kastróla a 7-10 krát opláchneme pod prúdom vody. Po poslednom opláchnutí vylejeme všetku vodu, nalejeme do nádoby 600 ml vody a necháme postáť asi 30 min.
- 3. Voda v kastróle by mala byť nad ryžou tak 1-2 cm. Po 30 minútach dáme kastról na silný plameň, ryžu privedieme do varu, plameň stíšime a varíme prikryté 10 minút. Potom ryžu vypneme, stiahneme na bok a necháme postáť ďalších 10 minút.
- 4. Po 10 minútach ryžu vysypeme do drevenej, smaltovanej, alebo keramickej nádoby a urovnáme. Potom lyžicou pravidelne porozlievame marinádu na ryžu. Ryžu premiešame sekavým spôsobom drevenou vareškou a potom ju necháme vychladnúť. Nádobu prikryjeme a odložíme na chladné miesto. Celý tento proces je praktické urobiť deň vopred, aby nám ryža dobre vychladla a prešli chute. Teraz máme pripravenú ryžu na sushi.
- 5. Bambusovú podložku obalíme v potravinárskej fólii - robíme to preto, aby sme si ju nezašpinili a sushi sa nám nelepilo k podložke . Potom si pripravíme riasu Nori a prestrihneme si ju na polovicu v smere naznačených perforačných čiar. Nakrájame si všetky ingrediencie na pásiky max. 0,5 cm široké pásiky, ak je to možné tak rovnako dlhé ako riasa. Zeleninu si narežeme na tenké prúžky. Nekrájajte ich na príliš hrubé, aby sa vám sushi dobre balilo. Na bambusovú podložku si položíme polovicu riasy drsnou stranou smerom nahor. Prsty si namočíme do vody a pomaly začneme vrstviť ryžu na riasu. Ľavou rukou si ju pridržíme a navlhčíme prstami pravej ruky ryžu rozťahujeme takmer po celej ploche riasy Nori, iba v hornej časti necháme cca 2 cm na zlepenie rolky. Ryžu veľmi nestláčame, snažíme sa, aby ostala kyprá. Teraz si na ryžu môžeme podľa chuti naniesť jemný prúžok wasabi pasty, alebo natrieme jemne majonézou. Na riasu s ryžou môžeme pridávať ďalšie ingrediencie, ktoré ukladáme zhruba do stredu ryže. Pre Maki sushi používame maximálne 3 ingrediencie, podľa chuti. Neprepĺňame, aby nám rolka pekne zabalila a držala svoj tvar. Zvyšným octovým nálevom potrieme prázdny koniec riasy. Ocot poslúži ako "lepidlo". Začneme rolovať od kraja s ryžou smerom k prázdnej, octovým nálevom potrené riasy. Nebojte sa trochu pritlačiť, aby mala rolka pekný tvar a ingrediencie držali pohromade. Hotovú rolku necháme chvíľu odležať, aby sa nám sushi lepšie krájalo.
- 6. Sushi krájame ostrým nožom namočeným vo vode. Ak robíte sushi prvý krát, je dobre si pozrieť aj nejaké inštruktážne video s postupom.
- 7. Sushi podávame s wasabi pastou, sterilizovaným zázvorom a sójovou omáčkou na namáčanie.
- 8. Dobrú chuť !!!
- Počet porcií : 4+
- Kategória : - fit, - ryby, Bezmäsité, Diétne recepty, Studené, teplé chuťovky, Zeleninové
- Typ receptu : Obed, Ryby, Večera
Najnovšie recepty
-
Jahody v želé so...
-
Parížsky syrový koláč
-
Šišky z Pribináčika –...
-
Jablkový krémeš s mascarpone...
-
Bedle na rasci
Obľúbené recepty
Najnovšie články
Najnovšie komentáre
- Iva Vargová komentoval Osviežujúca ovocná torta s mascarpone a tvarohom
- Iva Vargová komentoval Cuketový slaný koláč
- Miroslava komentoval Osviežujúca ovocná torta s mascarpone a tvarohom
- pedro komentoval Cuketový slaný koláč
- Iva Vargová komentoval Úžasný šťavnatý čokoládový koláč
Archív
- február 2019 (1)
- február 2018 (1)
- január 2017 (1)
- jún 2016 (2)
- marec 2016 (2)
Hodnotenie receptu
4 ludia hodnotili tento recept
Hodnotenie
(5 / 5)
No comments yet.