
Medové rezy so slivkovým lekvárom
-
- Čas prípravy
- Minút
-
- Čas varenia
- Minút
-
- Produkt
- 1 veľký plech
- Obtiažnosť Stredné
Hodnotenie receptu
- (4.5 /5)
- (8 Hodnotenie)
- Recept
- Postup
- Hodnotiť/Komentovať Text size
Ingrediencie
- klasický veľký plech
- 600 g hladká múka
- 200 g práškový cukor
- 2 PL rum
- 2 ks celé vajce
- 2 ks žĺtko
- 2 KL sóda bikarbóna
- 2 PL med
- 100 g maslo
- .
- Plnka:
- 1000 ml mlieko
- 250 g maslo
- 2 PL hladká múka
- 3 ks žĺtko
- 200 g kryštálový cukor
- 2 bal. puding Zlatý klas
- 2-3 PL rum
- .
- cca 300 g slivkový lekvár
- .
- čokoláda na varenie + stužený tuk cera v pomere 2:1
Postup
- 1. Na dosku si preosejeme suché ingrediencie, pridáme ostatné a vymiesime hladké cesto, ktoré si necháme prikryté odpočinúť cca 30 min.
- 2. Cesto si potom pomocou váhy rozdelíme na štyri rovnaké diely. Každý diel cesta ešte prehnetieme, vyvaľkáme na plát zhruba veľkosti obrátenej strany plechu.
- 3. Obrátenú stranu plechu si pomúčime a cesto na ňu pomocou valčeka prenesieme a dovaľkáme do tvaru plechu.
- 4. Tento postup opakujeme so všetkými plátmi. Cesto pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov a snažíme sa ho piecť do hneda /len pozor na pripálenie/.
- 5. Upečené pláty si dlhým nožom na plechu podberáme a opatrne zošuchneme na pripravenú podložku. Pláty si môžeme piecť aj na papieri.
- 6. Plnka: Väčšiu časť mlieka si dáme variť s cukrom . V menšej časti mlieka si rozhabarkujeme, žĺtky, múku a Zlatý klas. Prilejeme to do vriaceho mlieka a uvaríme hladký puding, ktorý necháme vychladnúť na teplotu masla, ktoré budeme používať.
- 7. Maslo si mixérom našľaháme a po troške pridávame uvarený vychladnutý puding a opatrne, rum, aby sa nám plnka nezrazila.
- 8. Zase pomocou váhy si oddelíme tak 100 g pod čokoládu a zvyšok plnky si rozdelíme na dve časti. Môžeme to robiť aj podľa oka, ale konečný rez môže byť nerovnomerný. Druhý plát si natrieme slivkovým lekvárom, ktorý si v prípade hustoty môžeme rozriediť horúcou vodou.
- 9. Po uložení vrchného plátu si koláč dobre popritláčame, poprípade môžeme na neho položiť dosku a jemne zaťažiť, hoci aspoň na chvíľu.
- 10. Po natretí povrchu koláča si ho polejeme riedkou, ale vychladnutou čokoládovou polevou.. Koláč necháme postáť aspoň deň na chladnom mieste.
- 11. Nakoniec si koláč narežeme horúcim pílkovým nožom, ktorý si priebežne utierame, a pred podávaním ho necháme pri izbovej teplote, je vtedy oveľa jemnejší a chute sú výraznejšie.
- 12. Dobrú chuť !!!
- Počet porcií : 40+
- Kategória : Veľkonočné dobroty, Vianočné dobroty, Zákusky, koláče
- Typ receptu : Koláč
Hodnotenie receptu

8 ludia hodnotili tento recept
-
Hodnotenie
(4.5 / 5)
4 Responses to Medové rezy so slivkovým lekvárom
Pridaj komentár Click here to cancel reply.
Najnovšie recepty
-
Jahody v želé so...
-
Parížsky syrový koláč
-
Šišky z Pribináčika –...
-
Jablkový krémeš s mascarpone...
-
Bedle na rasci
Obľúbené recepty
Najnovšie články
Najnovšie komentáre
- Iva Vargová komentoval Ovocná smotanová torta
- Iva Vargová komentoval Dobošové rezy podľa originálneho receptu z roku 1884
- Iva Vargová komentoval Makový koláč s vanilkovým krémom
- lucia komentoval Makový koláč s vanilkovým krémom
- Denis komentoval Ovocná smotanová torta
Archív
- február 2019 (1)
- február 2018 (1)
- január 2017 (1)
- jún 2016 (2)
- marec 2016 (2)
Waw je fajnový ?
Ďakujem 🙂
Dobry den Iva, velmi pekna stranka:-)
Rada by so sa opytala ci tie platy nie su suche, kedze med, maslo, cukor…sa nevaria pred spojenim s mukou? Nedavno som pracovala s velmi podobnym receptom a v konecnom dosledku medove platy boli velmi biele a suche s porovnanim s Vasimi hnedymi.
Taktiez by ma zaujimalo
Medové rezy sú zákusok, ktorý musí min. 24 až 48 postáť a zmäknúť. Tieto sú úplne v pohode a suché v žiadnom prípade nie sú a nie je pravidlo, že sa cesto musí variť, aby boli vláčne. Skúste aj moje druhé medové rezy a budú sa vám rozplývať na jazyku, nakoľko je krém na každom poschodí. Pekný deň 🙂