Kváskový chlebík špaldový
-
- Čas prípravy
- Minút
-
- Čas varenia
- Minút
-
- Produkt
- 1 veľký chlebík
- Obtiažnosť Stredné
Hodnotenie receptu
- (0 /5)
- (0 Hodnotenie)
- Recept
- Postup
- Hodnotiť/Komentovať Text size
Ingrediencie
- Kvások:
- 3 PL kvások ražný
- 80 g voda
- 80 g múka ražná celozrnná
- .
- Cesto:
- 160 g kvások ražný
- 450 g voda
- 800 g múka špaldová hladká
- +
- 20 g soľ
- 20 g voda
- .
- zemiakový škrob na vysypanie ošatky
Postup
- 1. 9-12 hodín pred pečením si pripravíme rozkvas zmiešaním 1-2 PL kvásku s vodou a celozrnnou ražnou múkou.
- 2. Keď nám rozvas pláva na hladine vlažnej vody, rukou, alebo vareškou si zamiešame cesto a necháme odpočinúť pod fóliou 30 minút (zatiaľ bez soli).
- 3. 20 g soli a 20 g vody zmiešame a pridáme do cesta počas miesenia v mixéri.
- 4. Cesto miesime kým nie je hladké nelepívé a kompaktné. Najbližšie dve hodiny necháme cesto kysnúť a každých 20 minút cesto v mise naťahujeme a prekladáme zo všetkých štyroch strán. Tento krok je možné vynechať, ak necháte cez noc cesto kysnúť v chladničke.
- 5. Po vykysnutí cesto preložíme na dosku, sformujeme ho na tvar ošatky a prikryté necháme ešte 20 min. odpočívať.
- 6. Potom ho ešte upravíme a vytvoríme tlak a napnutú vrchnú stranu a dáme opatrne do ošatky, ktorá je dostatočne vysypaná zemiakovým škrobom.
- 7. V ošatke kysne tak cca 2-2,5 hodiny, ale najlepšie je sledovať prstovým cestom, alebo by nám malo zdvojnásobiť objem.
- 8. Po vykysnutí cesto vyklopíme na mastný papier, ktorý máme položený na doske. Čo najrýchlejšie ako vieme ho postriekame vodou, narežeme a z dosky zosunieme aj s papierom do rúry, kde máme rozpálený plech. Cesto pečieme v rúre vyhriatej na 250 stupňov 15 minút a potom stiahneme na 210 stupňov a pečieme ešte ďalších 30-40minút, alebo podľa požadovanej tmavosti kôrky.
- 9. Chlieb si pre kontrolu poklepeme zospodu či má dutý zvuk a keď je upečený vyberieme na mriežku postriekame znova vodou a necháme vychladnúť.
- 10. Dobrú chuť !!!
- 11. Inšpirácia : Bonviváni
- Kategória : Chlebíky, pečivo
- Typ receptu : Raňajky, Večera
Najnovšie recepty
-
Jahody v želé so...
-
Parížsky syrový koláč
-
Šišky z Pribináčika –...
-
Jablkový krémeš s mascarpone...
-
Bedle na rasci
Obľúbené recepty
Najnovšie články
Najnovšie komentáre
- Iva Vargová komentoval Osviežujúca ovocná torta s mascarpone a tvarohom
- Iva Vargová komentoval Cuketový slaný koláč
- Miroslava komentoval Osviežujúca ovocná torta s mascarpone a tvarohom
- pedro komentoval Cuketový slaný koláč
- Iva Vargová komentoval Úžasný šťavnatý čokoládový koláč
Archív
- február 2019 (1)
- február 2018 (1)
- január 2017 (1)
- jún 2016 (2)
- marec 2016 (2)
Hodnotenie receptu
0 ludia hodnotili tento recept
Hodnotenie
(0 / 5)
No comments yet.