Špaldový kváskový chlieb so zemiakmi
-
- Čas prípravy
- Minút
-
- Čas varenia
- Minút
-
- Produkt
- 1600g alebo 2x 800g
- Obtiažnosť Pokročilý
Hodnotenie receptu
- (0 /5)
- (0 Hodnotenie)
- Recept
- Postup
- Hodnotiť/Komentovať Text size
Ingrediencie
- Rozkvas :
- 1 PL kvások
- 150 g voda
- 150 g pšeničná chlebová alebo špaldová chlebová múka
- .
- Cesto:
- 300 g rozkvas
- 400 g jemne mletá celozrnná špaldová múka
- 300 g pšeničná chlebová alebo špaldová chlebová múka
- 450 g voda
- 150 g zemiaky
- 1 KL chlebové korenie (rasca, fenykel a anýz v pomere podľa chuti) alebo rascu
- 17 g soľ
- solamyl alebo ražnú múku na vysypanie ošatky
Postup
- 1. Deň vopred si uvaríme v šupe zemiaky a pripravíme si rozkvas, ktorý potrebuje kysnúť 12 hodín.
- 2. Rozkvas približne zdvojnásobí svoj objem. Potom si nezabudnite opäť odobrať 1PL do chladničky.
- 3. Na druhý deň cca 30 minút pred tým ako budete chcieť zamiesiť chlebík si v mise kde bude miesiť, obidve múky zmiešame s vodou, ledabolo premiešame a necháme postáť tak 20 minút, aby múka nabobtnala.
- 4. Potom k nim pridáme nastrúhané, alebo prelisované zemiaky, korenie, alebo rascu, rozkvas a začnite hniesť. Soľ pridáme trošku neskôr, nemala by prísť do priameho kontaktu s kváskom. Na 1. rýchlosť miesime tak 5 minút a potom na 2. rýchlosť tak 3 minúty. Cesto by sa malo odlepovať od stien nádoby. Napriek tomu cesto zostane ľahko lepivé a skôr redšie. Ručne by sa malo ešte hniesť cca 20 minút, ale ja som to nedala, preto kľudne zvoľte kratší čas, alebo ešte aspoň 10 minút v robote, alebo mixérom.
- 5. Cesto preložíme do misky s vikom (aby nám neoschlo) vymazanej olejom a nechajte cca 2 hodiny kysnúť. Cesto 2x po 40 minútach ponaťahujeme a prekladáme zo severu na juh a z východu na západ ako keby ste skladali obálku. Týmto by sa malo cesto trochu spevniť.
- 6. Po dvoch hodinách vyformujte z cesta bochník (odporúčam dva menšie, (nakoľko cesto má 70% a vďaka zemiakom skoro 80% hydratáciu), tak aby sme povrch mali pekne hladký a napnutý a spojom hore ho uložíme do dobre vysypanej ošatky, alebo cedníka vystlaného utierkou. Ošatku vložíme do sáčku, aby nám cesto neoschlo.
- 7. Takto necháme cesto kysnúť 2-3 hodiny, záleží na teplote v miestnosti, alebo 12 hodín v chladničke. Cesto by malo skoro zdvojnásobiť svoj objem . Dlhšie ho už nenechávajte, má tendenciu rozlievať sa.
- 8. Do rúry si pripravíme plech na chlieb a starý plech , alebo nádobu na záparu. Rúru si rozohrejeme na 250 stupňov (klasika spodok-vrch), pripravíme si cca 150 ml vody. Chlieb si vyklopíme na hladkú podložku na ktorej máme mastný papier, keď chceme narežeme si ho žiletkou. Potom chlieb aj s papierom zošuchneme na rozohriaty plech z rúry. To isté spravíme aj s druhým chlebíkom. Plech vložíme do rúry, rýchlo nalejeme vodu na rozpálený záparový plech a rúru rýchlo zatvoríme. Po 10 minútach rúru vyvetráme a teplotu znížime na 210 stupňov. Dva malé bochníky pečieme ešte cca 30-35 minút, pri veľkom chlebíku si pridáme cca 10-15 minút. Keby vám chlebík rýchlo hnedol, zakryte ho alobalom. Ak dáte funkciu teplovzduch (čo nie je zakázane, preto len poznámka) zápara až tak nefunguje, lebo nehreje spodná špirála a v príprade potreby alobalu vám ho odfukne :-)
- 9. Chlieb má byť tmavohnedý, a má mať chrumkavú kôrku. Po upečení nerosíme, iba necháme na mriežke vychladnúť. Pred rezaním ho necháme dobre vychladnúť. TIP: Ak sa bojíte, že sa vám chlebík bude rozlievať, môžete ho kľudne upiecť v jenskom skle, alebo nejakej nádobe, ktorú si tak ako plech vopred rozpálime.
- 10. Dobrú chuť !!!
- 11. Recept je z webu: maškrtnica.cz
- Počet porcií : 4+
- Kategória : Chlebíky, pečivo
- Typ receptu : Raňajky, Večera
Najnovšie recepty
-
Jahody v želé so...
-
Parížsky syrový koláč
-
Šišky z Pribináčika –...
-
Jablkový krémeš s mascarpone...
-
Bedle na rasci
Obľúbené recepty
Najnovšie články
Najnovšie komentáre
- Iva Vargová komentoval Osviežujúca ovocná torta s mascarpone a tvarohom
- Iva Vargová komentoval Cuketový slaný koláč
- Miroslava komentoval Osviežujúca ovocná torta s mascarpone a tvarohom
- pedro komentoval Cuketový slaný koláč
- Iva Vargová komentoval Úžasný šťavnatý čokoládový koláč
Archív
- február 2019 (1)
- február 2018 (1)
- január 2017 (1)
- jún 2016 (2)
- marec 2016 (2)
Hodnotenie receptu
0 ludia hodnotili tento recept
Hodnotenie
(0 / 5)
No comments yet.