Snehové pusinky plnené citrónovým krémom – lemon curd
-
- Čas prípravy
- Minút
-
- Čas varenia
- Minút
-
- Produkt
- 35 ks
- Obtiažnosť Stredné
Hodnotenie receptu
- (5 /5)
- (2 Hodnotenie)
- Recept
- Postup
- Hodnotiť/Komentovať Text size
Ingrediencie
- Snehové pusinky:
- 4 ks bielko - odvážiť (mala som 110 g)
- 1,7 g cukor krupica na 1 g bielka (1,7x110 =187 g)
- štipka soľ
- .
- Lemon curd - citrónový krém :
- 4 ks žĺtko
- 130 g kryštálový cukor
- 1,5 PL nastrúhaná citrónová kôra (pozor, len žltá časť)
- 70 ml citrónová šťava
- 80 g studené maslo
- .
- Sušienky:
- 300 g hladká múka
- 200 g maslo
- 100 g práškový cukor preosiaty
- 1 ks žĺtko
- 1 KL postrúhaná citrónova kôra
- .
- špička priemer 3 cm s plným stredom (na fotke)
- vykrajovačka kruh priemer 7 cm (správne má byť s vlnkovaným okrajom)
- okrúhla hladká špička na plnenie
- cukrárske vrecúško
Postup
- 1. Do misy si dáme bielka so štipkou soli a vyšľaháme do tuha. Potom postupne zašľahávame cukor a šľaháme ny najvyššej rýchlosti až kým prestaneme citiť kryštáliky cukru. Trvá to trošku dlhšie.
- 2. Mastný papier si s troškou snehu prilepíme o plech, aby sa nám neodlepoval, lebo pusinky sú lepkavé a pri striekaní ho dosť dvíhajú. Vyšľahaným snehom naplníme vrecúško s plnou špičkou a na mastný papier si striekame pusinky s priemerom cca 6 cm. Počas striekania si pomôžeme trošku aj rukou pridržať papier, lebo sa dvíha. Mne ich vyšlo cca 35 ks.
- 3. Rúru si vyhrejeme na 90 stupňov a pusinky v nej sušíme cca 2,5-3 hodiny. Je dobré 2-3 x počas pečenia rúru otvoriť na vyvetrať vlhkosť.
- 4. Medzi tým si spravíme cesto na spodné keksíky a necháme odležať. Vykrajujte ho až ked budete mať pusinky hotové a zmeriate si ich priemer (pre istotu). Spodok má byť o pár mm väčší. Cesto vaľkáme na hrúbku cca 3 mm a pečieme pri teplote 180 stupňov do svetla, aby nám veľmi nezhnedlo a bolo krehké. Trvá to pár minút cca 7-8.
- 5. Citrónový krém: Do malého kastróla si dáme žĺtky, cukor, citrónovú kôru (dajte si pozor pri strúhaní, ak sa vám tam dostane aj biela časť krém bude horký a to by bola škoda) a metličkou dobre premiešame, až kým nám žĺtky nezblednú. Potom pridáme citrónovú šťavu, dáme kastról na malý plameň a pomaly za stáleho miešania prehrievame až kým sa neobjaví prvé bublanie a vtedy to dáme dole zo šporáka. Žĺtka by mali prejsť teplotou 80 stupňov, aby sa pasterizovali.
- 6. Do horúcej citrónovej kaše vložíme na kúsky narezané studené maslo a miešame kým sa nám neroztopí a masa sa pekne nespojí.
- 7. Hotový citrónový krém si cez jemne sitko prepasírujeme do misky, na vrch pritlačíme na celú plochu potravinovú fóliu, aby sa nám nevytvorila "koža" a odložíme do chladničky. TIP: Citrónový krém môžeme vo fľaštičke držať v chladničke cca 2 týždne a použiť ho na plnenie makróniek, alebo do krémov.
- 8. Keď máme všetko pripravené , naplníme si citrónový krém do vrecúška s hladkou špičkou, jemne ho nanesiem do kruhu na spodok pusinky (len toľko aby sa prilepila), pusinku prilepíme na keksík a naplníme vnútro. Najlepšie sú keď postoja do druhého dňa.
- 9. Dobrú chuť !!!
- Počet porcií : 4+
- Kategória : Veľkonočné dobroty, Zákusky, koláče
- Typ receptu : Koláč
Najnovšie recepty
-
Jahody v želé so...
-
Parížsky syrový koláč
-
Šišky z Pribináčika –...
-
Jablkový krémeš s mascarpone...
-
Bedle na rasci
Obľúbené recepty
Najnovšie články
Najnovšie komentáre
- Iva Vargová komentoval Osviežujúca ovocná torta s mascarpone a tvarohom
- Iva Vargová komentoval Cuketový slaný koláč
- Miroslava komentoval Osviežujúca ovocná torta s mascarpone a tvarohom
- pedro komentoval Cuketový slaný koláč
- Iva Vargová komentoval Úžasný šťavnatý čokoládový koláč
Archív
- február 2019 (1)
- február 2018 (1)
- január 2017 (1)
- jún 2016 (2)
- marec 2016 (2)
Hodnotenie receptu
2 ludia hodnotili tento recept
Hodnotenie
(5 / 5)
No comments yet.