Chinois – francúzsky maslový koláč s vanilkovým krémom – Crème pâtissière
-
- Čas prípravy
- Minút
-
- Čas varenia
- Minút
-
- Produkt
- 1 koláč
- Obtiažnosť Stredné
Hodnotenie receptu
- (5 /5)
- (1 Hodnotenie)
- Recept
- Postup
- Hodnotiť/Komentovať Text size
Ingrediencie
- 400 g hladká múka
- 50 g kryštálový cukor
- 100 ml vlažné mlieko
- 15 g droždie čerstvé
- 90 g maslo
- štipka soľ
- 2 ks vajcia
- .
- Crème pâtissière:
- 500 ml mlieko
- 3 ks žĺtky
- 50 g hladká múka
- 100 g cukor
- 1 bal. vanilkový cukor
- 1 ks vanilkový struk
- .
- 1 ks vajce na potretie
- cukor alebo med + voda na glazúru na potretie
- .
Postup
- 1. Pripravíme si kvások: Do vlažného mlieka pridáme cukor, rozdrobené droždie a dobre zmes rozmiešame. Poprášime múkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca 10-15 minút.
- 2. Rozpustíme maslo a necháme ho vychladnúť. V mise zmiešame preosiatu múku, zvyšok cukru a štipku soli. V strede urobíme jamku a pridáme kvások, vyšľahané vajcia a vychladnuté maslo.
- 3. Všetko spolu vymiesime na hladké, pevné a nelepivé cesto. Poprášime ho múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste ho necháme kysnúť 2 hodiny.
- 4. Kým cesto vykysne pripravíme creme patissiére: Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny a primiešame múku. Mlieko s vanilkovým cukrom, prípadne aj s dreňou z vanilkového struku privedieme k varu, prilejeme k žĺtkovej zmesi a dôkladne rozmiešame. Opäť dáme na sporák a varíme kým zmes nezhustne. Takto pripravený krém necháme vychladnúť.
- 5. Z vykysnutého cesta odoberieme 1/3, ktorú vyvaľkáme na tenký, okrúhly plát o veľkosti tortovej formy. Dáme ho na dno vymastenej a múkou vysypanej formy.
- 6. Zvyšné cesto tiež vyvaľkáme na čo možno najtenší obdĺžnikový plát, natrieme ho vychladnutým krémom, môžeme ho ešte posypať hrozienkami alebo kúskami čokolády podľa chuti.
- 7. Zrolujeme ako a závin a nakrájame na cca 4cm kúsky. Tieto roládky potom poukladáme do formy ,,na stojáka“:).
- 8. Povrch potrieme rozšľahaným vajcom. Do nezapnutej! rúry vložíme misu s vriacou vodou a následne formu s naším chinois. Necháme kysnúť 1 hodinu.
- 9. Vykysnuté cesto vyplní celú formu.
- 10. Vyberieme ho z rúry a tiež misu s vodou. Rúru predhrejeme na 180°C. Povrch opäť potrieme rozšľahaným vajcom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme asi 30-35 minút
- 11. Po upečení necháme vychladnúť 10 minút vo forme, potom opatrne vyberieme a necháme úplne vychladnúť na kuchynskej mriežke.
- 12. Tip: Ak chcete mať povrch lesklý, ešte teplý koláč potrite glazúrou z vody a cukru alebo medu.
- 13. Dobrú chuť !!!
- Počet porcií : 8
- Kategória : Kysnuté sladké, Zákusky, koláče
- Typ receptu : Raňajky, Večera
Najnovšie recepty
-
Jahody v želé so...
-
Parížsky syrový koláč
-
Šišky z Pribináčika –...
-
Jablkový krémeš s mascarpone...
-
Bedle na rasci
Obľúbené recepty
Najnovšie články
Najnovšie komentáre
- Iva Vargová komentoval Osviežujúca ovocná torta s mascarpone a tvarohom
- Iva Vargová komentoval Cuketový slaný koláč
- Miroslava komentoval Osviežujúca ovocná torta s mascarpone a tvarohom
- pedro komentoval Cuketový slaný koláč
- Iva Vargová komentoval Úžasný šťavnatý čokoládový koláč
Archív
- február 2019 (1)
- február 2018 (1)
- január 2017 (1)
- jún 2016 (2)
- marec 2016 (2)
Hodnotenie receptu
1 ludia hodnotili tento recept
Hodnotenie
(5 / 5)
No comments yet.