Profiteroles so žĺtkovo-vanilkovým krémom ( crème pâtissière )
-
- Čas prípravy
- Minút
-
- Čas varenia
- Minút
-
- Produkt
- 60
- Obtiažnosť Stredné
Hodnotenie receptu
- (0 /5)
- (0 Hodnotenie)
- Recept
- Postup
- Hodnotiť/Komentovať Text size
Ingrediencie
- Na cesto:
- 180 g maslo alebo Hera
- 370 ml voda
- 225g hrubá múka
- 4 ks vajcia "L"
- štipka soli
- .
- Na krém:
- 6 ks žĺtka
- 500 ml mlieko
- 100 g krupicový cukor
- 40 g vanilkový cukor
- 1 ks vanilkový lusk
- 30 g kukuričný škrob alebo Zlatý klas
- 30 g hladká múka
- 30 g maslo
- .
Postup
- 1. Vodu s maslom a štipkou soli privedieme do varu. Naraz vsypeme múku a miešame dovtedy kým sa cesto neoddeľuje od varešky a nevznikla kompaktná hladká hmota.
- 2. Do vychladnutého cesta vmiešame postupne po jednom vajcia /môžeme aj mixérom/.
- 3. Cesto naplníme do striekacieho vrecúška s hladkou špičkou a na plech vyložený papierom striekame kopčeky s priemerom cca 3 cm.
- 4. Profiterols pečieme cca 30 min. v rúre vyhriatej na 200 stupňov. Pred koncom môžeme rúru stiahnuť na 180 stupňov.
- 5. Koláčiky sa musia dobre vysušiť a narásť, preto počas pečenia rúru neotvárame.
- 6. Po upečení necháme koláčiky vychladnúť, potom na spodok každého spravíme nožom malú dierku a každý kus cez dierku naplníme krémom.
- 7. Naplnenú profiterolku vrchnou časťou namáčame do polevy, dáme odkvapkať na mriežku, alebo papier na ktorom sme piekli a dobre vychladíme.
- 8. Krém: Žĺtka s cukrom si dobre vymiešame do peny, potom pridáme múku zmiešanú so škrobom.
- 9. Medzi tým si dáme na sporák do kastróla variť mlieko s vanilkovým cukrom a žrniečkami z vanilkového lusku.
- 10. Keď mlieko zovrie, vlejeme ho do misy so žĺtkovou zmesou, metličkou dobre prešľaháme, vlejeme naspäť do kastróla /stále samozrejme miešame/ a ked puding zovrie varíme asi minútu.
- 11. Odstavíme, do horúceho vmiešame maslo a za občasného miešania dobre vychladíme.
- 12. Krém vložíme do vrecka s hladkou špičkou a naplníme každú profiterolku až kým nám krém nevytláča von. Zvyšok nožom oškrabeme, aby sme ich mali čisté a úhľadné.
- 13. Nakoniec ich namočíme do čokolády, ktorú si spravíme z čokolády a stuženého tuku v pomere 2:1, a môžeme pofŕkať bielou čokoládou. Profiterolky môžeme nechať čisté, alebo len posypať práškovým cukrom.
- 14. Dobrú chuť !!!
- Kategória : Veľkonočné dobroty, Zákusky, koláče
Najnovšie recepty
-
Jahody v želé so...
-
Parížsky syrový koláč
-
Šišky z Pribináčika –...
-
Jablkový krémeš s mascarpone...
-
Bedle na rasci
Obľúbené recepty
Najnovšie články
Najnovšie komentáre
- Iva Vargová komentoval Osviežujúca ovocná torta s mascarpone a tvarohom
- Iva Vargová komentoval Cuketový slaný koláč
- Miroslava komentoval Osviežujúca ovocná torta s mascarpone a tvarohom
- pedro komentoval Cuketový slaný koláč
- Iva Vargová komentoval Úžasný šťavnatý čokoládový koláč
Archív
- február 2019 (1)
- február 2018 (1)
- január 2017 (1)
- jún 2016 (2)
- marec 2016 (2)
Hodnotenie receptu
0 ludia hodnotili tento recept
Hodnotenie
(0 / 5)
No comments yet.