Podľa Julie Child sa táto torta pečie tak, aby bola vláčna, nevysušena a mäkká a v strede ľahko nedopečena. Ak by sa príliš upiekla bol by suchá a stratí svoju krémovitú vláčnosť, vďaka, ktorej nepotrebujete plnku. Polieva sa čokoládovou polevou a zdobí mandľami.
Torta kráľovnej zo Sáby ( Julia Child)
-
- Čas prípravy
- Minút
-
- Čas varenia
- Minút
-
- Produkt
- 1 torta priemer 20 cm
- Obtiažnosť Stredné
Hodnotenie receptu
- (0 /5)
- (0 Hodnotenie)
- Recept
- Postup
- Hodnotiť/Komentovať Text size
Ingrediencie
- 120 g horká čokoláda
- 2 PL rum, alebo káva
- .
- 115 g zmäknuté maslo
- 160 g práškový cukor
- 3 ks žĺtko
- .
- 3 ks bielko
- štipka soľ
- 1 PL kryštálový cukor
- .
- 40 g mleté mandle
- 1/4 KL mandľový extrakt
- 100 g polohrubá múka
- .
- 60 g horká čokoláda
- 2 PL rum, alebo káva
- 5-6 PL maslo
- .
- mandle, alebo mandľové lupienky na ozdobu
Postup
- 1. Najprv si pripravíme tortovú formu s priemerom 20 cm, ktorú si vymastíme a vysypeme hrubou múkou. Rúru si zapneme na 175 stupňov.
- 2. Čokoládu s rumom, alebo kávou si rozpustíme v miske ponorenej v horúcej vode nie však vo vriacej stojacej nad plameňom. Kým sa nám čokoláda rozpustí, vymiešame si maslo s cukrom do svetlej nadýchanej peny. Potom pridáme žĺtky a dobre premiešame.
- 3. Bielky prešľaháme so soľou , kým je sneh biely ale ešte nie úplne vyšľahaný. Potom pridáme cukor a dôkladne sneh vyšľaháme do tuha.
- 4. Pomocou stierky si zmiešame maslovú zmes s vychladnutou rozpustenou čokoládou a pridáme mleté mandle a mandľový extrakt (alebo arómu).
- 5. Nakoniec striedavo s citom zamiešavame bielky a múku.
- 6. Hotové cesto vylejeme do formy, uhladíme a dáme piecť na 25 minút. Upečené cesto by malo mať 6-8 cm, po zapichnutí má byť na kraji špilka úplne suchá a v strede má byť na nej olejnatý povlak a pri zatrasení sa má stred ľahko pohybovať.
- 7. Po vybratí z rúry necháme cesto 10 minút vychladnúť, potom ho oddelíme od formy a necháme odležať tak 1- 2 hodiny, potom ho polejeme polevou.
- 8. Poleva: Čokoládu s rumom si rozpustíme tým istým spôsobom ako čokoládu do cesta , keď je už vláčna vyberieme z vody a postupne do nej zamiešame maslo. Nakoniec dáme do studenej vody, alebo do vody s ľadom a vychladíme až na požadovanú konzistenciu, ktorá sa nám bude dobre roztierať.
- 9. Tortu natrieme zhora aj z bokov a ozdobíme mandľami.
- 10. Dobrú chuť !!!
- Počet porcií : 4+
- Kategória : Torty, Zákusky, koláče
- Typ receptu : Koláč
Najnovšie recepty
-
Jahody v želé so...
-
Parížsky syrový koláč
-
Šišky z Pribináčika –...
-
Jablkový krémeš s mascarpone...
-
Bedle na rasci
Obľúbené recepty
Najnovšie články
Najnovšie komentáre
- Iva Vargová komentoval Osviežujúca ovocná torta s mascarpone a tvarohom
- Iva Vargová komentoval Cuketový slaný koláč
- Miroslava komentoval Osviežujúca ovocná torta s mascarpone a tvarohom
- pedro komentoval Cuketový slaný koláč
- Iva Vargová komentoval Úžasný šťavnatý čokoládový koláč
Archív
- február 2019 (1)
- február 2018 (1)
- január 2017 (1)
- jún 2016 (2)
- marec 2016 (2)
Hodnotenie receptu
0 ludia hodnotili tento recept
Hodnotenie
(0 / 5)
No comments yet.