Toto je náš rodinný recept na vajíčkovo – mäsový chlebík, preto je použité také veľké množstvo vajíčok. Najlepší je, keď sa podáva studený na veľkonočnej mise. Konzistencia má byť vajíčková s kúskami mäsa, nie žemľová ako plnka napr. do kurčaťa. S nastrúhanou ochutenou cviklou je pre nás neoddeliteľnou súčasťou veľkonočného stola. Prajem dobrú chuť.
Veľkonočná plnka /syrek/
-
- Čas prípravy
- Minút
-
- Čas varenia
- Minút
-
- Produkt
- 3 obdlžnikové formy
- Obtiažnosť Stredné
Hodnotenie receptu
- (5 /5)
- (3 Hodnotenie)
- Recept
- Postup
- Hodnotiť/Komentovať Text size
Ingrediencie
- 30 ks vajcia
- 1,5 balíka sucháre napr. Lidl /pri veľkých vajciach aj dva/
- 2-4 ks rožky na kresbu /nemusí byť, ale potom množstvo nahradíme suchárom/
- 1 kg bravčové pliecko uvarené a na kocky narezané
- 1/2 KL soľ alebo podľa chuti
- 1 KL zarovnaná čierne korenie mleté
- 1-2 PL zarovnané vegeta
- sušené droždie na 0,5 kg múky
- čerstvý petržlen min. 2 hrste
- .
- olej, alebo masť a strúhanka na vymastenie formy
Postup
- 1. Bravčové pliecko si dáme do vody, pridáme nové korenie, čierne korenie, soľ, 1 ks bobkový list a kocku bujónu (nemusí byť) a uvaríme do mäkka. Necháme vychladnúť a nakrájame na kocky o veľkosti cca 0,5 cm. Vajcia si rozbijeme do väčšej misy a s metličkou jemne rozšľaháme, do toho dáme vo vode namočené sucháre tak aby sa dali stlačiť žmýkaním, ale aby boli polosuché, lebo ešte potrebujú do seba nasať aj vajíčko, to isté aj s rožkami na kolieska a do vody jemne a vyžmýkať. Nakoniec pridáme soľ, vegetu, čierne korenie, droždie, nasekaný petržlen a dobre premiešame rukou a väčšie kusy suchárov ešte roztlačíme prstami.
- 2. Masa musí byť kompaktná, nie riedka lebo ináč stečie časť vajec na spodok a je to v reze škaredé. Necháme to celé podkysnúť tak 1/2 hodiny, a medzi tým si vymastíme a strúhankou vysypeme rôzne dobre vyklápateľné formy. Masu si dáme do formy a vrch syrka posypeme tiež strúhankou.
- 3. Upečieme pri teplote cca 160 -170 stupňov, a skúšame špilkou. Po upečení ho môžeme opatrne vyklopiť na mriežku ale pred rezaním by mal úplne vychladnúť, ináč je vlhký.
- 4. Pečieme to v rôznych formách aj plechoch. Forma, ktorá sa zdá byť neistá radšej vyložíme alobalom, ale vysypeme ho ako formu, aby mal syrek kôrku. Po vychladnutí režeme na plátky a podávame s cviklou a veľkonočnými dobrotami.
- 5. TIP: Ja sucháre namáčam aj vo vývare z pliecka, ale tam musíte dať pozor na konečné ochutenie koreninami, nakoľko vo vývare je už soľ aj bujón.
- 6. Dobrú chuť !!!
- Počet porcií : 6+
- Kategória : Studené, teplé chuťovky, Veľkonočné dobroty
- Typ receptu : Raňajky, Večera
Najnovšie recepty
-
Jahody v želé so...
-
Parížsky syrový koláč
-
Šišky z Pribináčika –...
-
Jablkový krémeš s mascarpone...
-
Bedle na rasci
Obľúbené recepty
Najnovšie články
Najnovšie komentáre
- Iva Vargová komentoval Osviežujúca ovocná torta s mascarpone a tvarohom
- Iva Vargová komentoval Cuketový slaný koláč
- Miroslava komentoval Osviežujúca ovocná torta s mascarpone a tvarohom
- pedro komentoval Cuketový slaný koláč
- Iva Vargová komentoval Úžasný šťavnatý čokoládový koláč
Archív
- február 2019 (1)
- február 2018 (1)
- január 2017 (1)
- jún 2016 (2)
- marec 2016 (2)
Hodnotenie receptu
3 ludia hodnotili tento recept
Hodnotenie
(5 / 5)
No comments yet.