Marlenka domáca
-
- Čas prípravy
- Minút
-
- Čas varenia
- Minút
-
- Produkt
- 1 plech
- Obtiažnosť Stredné
Hodnotenie receptu
- (0 /5)
- (0 Hodnotenie)
- Recept
- Postup
- Hodnotiť/Komentovať Text size
Ingrediencie
- Potrebujeme na veľký plech 30x40 cm
- 350 g masla alebo Hery
- 5 ks vajce
- 300 g cukor
- 600 g hladká múka
- 3 KL sóda bikarbóna
- 150 ml mlieko
- 5 PL med
- .
- Plnka:
- 2 plechovky karamelového salka /alebo si uvaríme celé plechovky obyčajného salka vo vode 2 hodiny/ 250 g masla alebo Hery
- .
- Na ozdobu: posekané orechy cca dve hrste čokoládový toping, alebo pikao
Postup
- 1. Do hrnca na sporáku si dáme maslo, cukor, med a mlieko a chvíľu za stáleho miešania povaríme, potom plameň stiahneme a pridáme múku so sódou, ktorú sme si zmiešali v druhej miske.
- 2. Celú masu ešte jemne prehrejeme kým sa nám pekne nespojí.
- 3. Odstavíme a necháme vychladnúť do takej teploty, aby sa celé vajíčka, ktoré tam pridáme nezrazili /neuvarili/.
- 4. Celú masu s vajíčkami metličkou dobre premiešame, cesto si odvážime a rozdelíme na šesť dielov. Pripravíme si 6 ks mastného papiera o rozmere cca 35 x 45 .
- 5. Z kartónu si vystrihneme šablónu o veľkosti a tvare dna vášho plechu a obkreslíme si ju do stredu prpravených papierov.
- 6. Takže postupujeme tak, že si na každý papier nanesieme odváženú šestinu cesta, nožom, alebo iným obľúbeným nástrojom tekuté cesto rozotrieme na obkreslený tvar ( hrany nemusia byť "pravitkové" ) vložíme do plechu a upečieme pri teplote 180-200 stupňoch do hneda.
- 7. Takto si upečieme všetkých šesť plátov a najškaredší namrvíme do misky, pridáme k nemu nasekané orechy a necháme si na vrchnú vrstvu.
- 8. Po upečení a vychladnutí všetkých plátov si marlenku naplníme (aj s okrajmi, ktoré neorezávame)
- 9. Plnka:
- 10. Karamelové salko si v mikrovlnke zohrejeme tak, aby nám maslo v ňom pri miešaní zmäklo /nie roztopilo/
- 11. Plnku necháme vychladnúť a rozvážime si ju na 5 dielov. Pláty si naplníme a vrchný krém posypeme celým množstvom rozmrveného cesta s orechami (kľudne môžete omrviny aj trošku popritláčať na krém). Pláty si môžete pokvapkať rumom, alebo koňakom.
- 12. Vrch ozdobíme čokoládovým topingom a necháme v chlade odstáť 1-3 dni.
- 13. Marlenka najviac chutí keď chvíľu postojí pri izbovej teplote. Zákusok si narežeme.
- 14. TIP: režeme dlhým nožom, ale tlakom, nie ťahom.
- 15. Dobrú chuť !!!
- Počet porcií : 40
- Kategória : Zákusky, koláče
Najnovšie recepty
-
Jahody v želé so...
-
Parížsky syrový koláč
-
Šišky z Pribináčika –...
-
Jablkový krémeš s mascarpone...
-
Bedle na rasci
Obľúbené recepty
Najnovšie články
Najnovšie komentáre
- Iva Vargová komentoval Osviežujúca ovocná torta s mascarpone a tvarohom
- Iva Vargová komentoval Cuketový slaný koláč
- Miroslava komentoval Osviežujúca ovocná torta s mascarpone a tvarohom
- pedro komentoval Cuketový slaný koláč
- Iva Vargová komentoval Úžasný šťavnatý čokoládový koláč
Archív
- február 2019 (1)
- február 2018 (1)
- január 2017 (1)
- jún 2016 (2)
- marec 2016 (2)
Hodnotenie receptu
0 ludia hodnotili tento recept
Hodnotenie
(0 / 5)
No comments yet.