Jednoduchá Marlenka
-
- Čas prípravy
- Minút
-
- Čas varenia
- Minút
-
- Produkt
- 1 veľký plech
- Obtiažnosť Ľahké
Hodnotenie receptu
- (0 /5)
- (0 Hodnotenie)
- Recept
- Postup
- Hodnotiť/Komentovať Text size
Ingrediencie
- 300 g práškový cukor
- 400 g hladká múka
- 250 g maslo
- 1 PL sóda bikarbóna
- 3 ks vajcia
- 3 PL med
- 150 - 200 ml mlieko
- .
- Plnka:
- 400 g maslo
- 2 ks plechovky salko alebo karamelové salko
- .
- Na ozdobu:
- 1 hrsť orechy vlašské
- 1 ks pikao v tube, alebo čokoládový toping
Postup
- 1. CESTO: Nad parou si rozpustíme jedno celé maslo. Pridáme med, vajcia, práškový cukor, sódu bikarbónu a múku. Všetko spolu dobre premiešame. Keď je cesto príliš husté pridáme trocha mlieka a znova rozmiešame.
- 2. Nakoniec si cesto odvážime, a rozdelíme si ho na tri rovnaké časti. Na plech klasickej veľkosti si dáme papier na pečenie, na ktorý rovnomerne rozotrieme jednu časť cesta. Cesto roztierame až tesne po okraj !!!
- 3. Pečieme v rúre na 175 stupňov približne 12 minút. Cesto je hotové keď zhnedne a okraje nám začnú tmavnúť akoby sa už pomaličky pripekali. (s cestom narábame veľmi opatrne je krehké a mohlo by sa zlomiť !!!)
- 4. Upečený plát cesta necháme na pečiacom papieri vychladnúť, otočíme ho a okraje orežeme. (spodná strana cesta má väčšie množstvo bubliniek, preto neskôr ľahšie do seba vpije plnku a cesto nám rýchlejšie zmäkne).
- 5. Orezávame z každej strany cca 2cm. Zvyšné kúsky cesta vložíme do misky a prstami podrvíme na jemnú posýpku, ktorú neskôr použijeme na zdobenie koláča.
- 6. PLNKA: V miske si vyšľaháme zmäknuté maslo do ktorého postupne primiešame sladené alebo karamelové salko. Plnku si odvážime a rozdelíme na tri časti. Prvý plát cesta si položíme na dosku a roztrieme naň prvú časť plnky. Postup opakujeme aj s ostatnými plátmi cesta. Tretiu časť plnky natrieme na vrch koláča a potrieme s ňou aj boky.
- 7. NA OZDOBU: Vlašské orechy si nasekáme na jemno a zmiešame s orezkami ktoré si namrvíme na jemné omrvinky. Obsypeme tým celý koláč a nakoniec pofrkáme pikaom, alebo topingom. Koláč necháme postáť min. 24 hodín , aby sa rozležal.
- 8. TIP: Najlepšie je nechať koláč aspoň polovicu času postáť pri izbovej teplote aby sa plnka pekne vpila do cesta. Marlenka je veľmi chutná a v reze výraznejšia aj keď namiesto karamelového salka použijete biele sladené.
- 9. Dobrú chuť !!!
- Počet porcií : 20+
- Kategória : Valentín, Zákusky, koláče
Najnovšie recepty
-
Jahody v želé so...
-
Parížsky syrový koláč
-
Šišky z Pribináčika –...
-
Jablkový krémeš s mascarpone...
-
Bedle na rasci
Obľúbené recepty
Najnovšie články
Najnovšie komentáre
- Iva Vargová komentoval Osviežujúca ovocná torta s mascarpone a tvarohom
- Iva Vargová komentoval Cuketový slaný koláč
- Miroslava komentoval Osviežujúca ovocná torta s mascarpone a tvarohom
- pedro komentoval Cuketový slaný koláč
- Iva Vargová komentoval Úžasný šťavnatý čokoládový koláč
Archív
- február 2019 (1)
- február 2018 (1)
- január 2017 (1)
- jún 2016 (2)
- marec 2016 (2)
Hodnotenie receptu
0 ludia hodnotili tento recept
Hodnotenie
(0 / 5)
No comments yet.