Prvá zmienka o „išlerkách“ je z roku 1849 z mesta Bad Ischl, kam prišiel rakúsko-uhorský cisár František Jozef I. Chceli si ho uctiť a tak pre neho napiekli tieto sušienky, ktoré sa stali jeho obľúbenými a onedlho sa rozšírili po celej monarchii.
Išlerky
-
- Čas prípravy
- Minút
-
- Čas varenia
- Minút
-
- Produkt
- 40 koláčikov
- Obtiažnosť Stredné
Hodnotenie receptu
- (0 /5)
- (0 Hodnotenie)
- Recept
- Postup
- Hodnotiť/Komentovať Text size
Ingrediencie
- 300 g hladká múka
- 200 g maslo
- 100 g práškový cukor
- 2 menšie žĺtky
- 60 g tmavá čokoláda
- .
- Plnka:
- 150 g kryštálový cukor
- 70 g horká čokoláda
- 130 g maslo
- .
- Poleva:
- mliečna čokoláda + cera 2:1
- tmavá poleva na ozdobu
Postup
- 1. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť. Maslo s cukrom vyšľaháme dopenista, postupne pridáme žĺtky a po chvíli aj rozpustenú čokoládu. Na záver primiešame múku a dobre vymiesime.
- 2. Cesto vyformujeme to bochníka, zakryjeme fóliou a dáme na dve hodiny do chladničky.
- 3. Rúru predhrejeme na 180 °C a plechy vystelieme papierom na pečenie.
- 4. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3-4 mm a formičkou (4-5 cm) vykrojíme kolieska, ktoré uložíme na plechy. Pečieme asi 10 minút a potom necháme na mriežke vychladnúť.
- 5. Do hrnca dáme cukor a 80 ml vody zahrejeme a cukor rozpustíme. Necháme vychladiť. Taktiež si nad parou rozpustíme čokoládu. Maslo si prešľaháme, zašľaháme do neho vychladnutý cukrový sirup a nakoniec opatrne rozpustenú vychladenú čokoládu. Celé opatrne prešľaháme na hladký krém, ktorý si dáme do vrecúška s ozdobnou špičkou a nastriekame na koláčiky. opatrne popritláčame vrchné časti, polejeme čokoládou a dáme vychladiť a najlepšie keď postoja pár dní aby prešli chute a koláčiky zmäkli.
- 6. TIP: Koláčiky si môžete zlepiť aj džemom.
- 7. Dobrú chuť !!!
- Kategória : Valentín, Veľkonočné dobroty, Vianočné dobroty, Zákusky, koláče
- Typ receptu : Koláč
Hodnotenie receptu
0 ludia hodnotili tento recept
-
Hodnotenie
(0 / 5)
2 Responses to Išlerky
Pridaj komentár Click here to cancel reply.
Najnovšie recepty
-
Jahody v želé so...
-
Parížsky syrový koláč
-
Šišky z Pribináčika –...
-
Jablkový krémeš s mascarpone...
-
Bedle na rasci
Obľúbené recepty
Najnovšie články
Najnovšie komentáre
- Iva Vargová komentoval Osviežujúca ovocná torta s mascarpone a tvarohom
- Iva Vargová komentoval Cuketový slaný koláč
- Miroslava komentoval Osviežujúca ovocná torta s mascarpone a tvarohom
- pedro komentoval Cuketový slaný koláč
- Iva Vargová komentoval Úžasný šťavnatý čokoládový koláč
Archív
- február 2019 (1)
- február 2018 (1)
- január 2017 (1)
- jún 2016 (2)
- marec 2016 (2)
Dnes som piekla aj plnila islerky. Keksiky su fajn, aj krem je chutovo dobry, len som narazila na jeden problem a sice, nedal sa mi dobre spojit. Pricinou bola zrejme rozna teplota cukrovej vody, rozpustenej cokolady a vyslahaneho masla. Dobra sprava je, ze sa mi ho podarilo opravit. Neviem ako spravit polevu, kedze nemam ceru a neviem ani, cim by som ju nahradila tu v Kanade. Vdaka za recept.
Robí sa poleva aj s olejom aj s maslom, tak skúste si roztopiť čokoládu nad parou a pridať maslo v takom množstve, aby mala takú konzistenciu na polievanie. Je to ale fakt o improvizácii, tak vám neviem množstvo povedať. Ten krém u mňa nebol problém, ale som rada že ste si pomohli :).Ďakujem za komentár a prajem Šťastné a veselé sviatky .