Hamburger s domácou žemľou
-
- Čas prípravy
- Minút
-
- Čas varenia
- Minút
-
- Produkt
- 8 ks
- Obtiažnosť Stredné
Hodnotenie receptu
- (0 /5)
- (0 Hodnotenie)
- Recept
- Postup
- Hodnotiť/Komentovať Text size
Ingrediencie
- 500 g polohrubá múka
- 10 g sušené droždie (na 1 kg múky)
- 2 ks vajce
- 40 g maslo
- 30 g kryštálový cukor
- 15 g soľ
- 100 ml mlieko
- 100 - 200 ml voda (záleží od múky)
- .
- vajce+mlieko na potretie, sezam na posypanie
- .
- 1400 g hovädzie mäso mleté
- 6 ks strúčik cesnaku
- 2 ks stredná cibuľa rozmixovaná
- 2 PL horčica
- 2 PL worcester
- soľ
- čierne korenie mleté
- .
- 8 ks plátkový syr Čedar
- majonéza
- paradajka na plátky
- kyslá uhorka na pozdĺžne plátky
- ľadový šalát
- .
- špilka na spojenie
- .
- hranolky
Postup
- 1. Do misy si preosejeme múku, pridáme cukor, sušené droždie a premiešame.
- 2. Mlieko s vodou (zatiaľ 100+100 ml) si zohrejeme tak aby sa nám v ňom rozpustilo maslo, zamiešame a keď je už tekutina vlažná metličkou zamiešame vajíčka. Takto to pridáme do pripravenej múky a dobre vymiesime (ak máme pocit, že je cesto tuhé, môžeme pridať vodu podľa potreby). Pred koncom miesenia pridáme soľ a ešte dobre zapracujeme. Cesto miesime kým nie je jemné a prestane sa lepiť, potom ho dáme do misy vymazanej troškou oleja, prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme vykysnúť na min. 1 hodinu.
- 3. Po vykysnutí si cesto vyberieme na dosku (pokiaľ možno bez múky) a rozdelíme si ho na 8 dielov, ktoré pekne sformujeme do bochníčkou tak aby sme na vrchu mali pekné hladké napnuté cesto. Uložíme na veľký plech vyložený mastným papierom ďalej od seba (alebo radšej po 4 ks na dva plechy) , prikryjeme potravinovou fóliou a necháme ešte min. 30 minút kysnúť.
- 4. Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov na spodný - horný ohrev (pri teplovzduchu mi praskli). Podkysnuté žemle si potrieme vajíčkom, ktoré sme si rozmiešali s troškou mlieka a posypeme husto sezamom. Ak chceme mať žemle matné, potrieme iba vodou a posypeme sezamom.
- 5. Pečieme cca 20 minút. Po upečení necháme žemle vychladnúť a keď ich chceme mať mäkké a nie chrumkavé, vložíme ich do mikroténového sáčku, aby zvlhli a zmäkli. Žemle si môžete pripraviť aj deň dopredu. V tomto prípade to nie je na škodu.
- 6. Pomleté hovädzie mäso si dobre premiešame s ingredienciami, dostatočne osolíme a prikryté dáme na hodinu do chladničky (môžeme si pripraviť aj deň dopredu). Po odstáti si z mäsa vytvarujeme 8 väčších hamburgerov cca180g (tenších, alebo hrubších, to už záleží na vás), ktoré si opečieme na rozpálenej panvici s troškou oleja z každej strany cca 3-5 minút. Tesne pred koncom si na každý kus mäsa položíme plátok syra, aby sa nám roztopil.
- 7. Jedna z možnosti skladania hamburgera: Žemľu si rozkrojíme a obidva rezy (môžeme si ju aj zohriať rezom na grile, alebo panvici ale to v tom prípade ak si dávame niečo iné ako majonézu na žemľu) si natrieme majonézou. Na spodnú časť začneme na natretú majonézu ukladať: plátky paradajky, hamburger so syrom, pozdĺžne narezanú kyslú uhorku (aj v dvoch vrstvách, nech ju tam cítime) a nakoniec ľadový šalát, ktorý zakryjeme vrchným klobúčikom tiež natretým majonézou. Prepichneme špilkou a podávame. Ako prílohu môžeme podávať hranolky.
- 8. Dobrú chuť !!!
- Počet porcií : 8
- Kategória : Chlebíky, pečivo, Kysnuté slané, Slané pečivo
- Typ receptu : Obed, Raňajky, Večera
Najnovšie recepty
-
Jahody v želé so...
-
Parížsky syrový koláč
-
Šišky z Pribináčika –...
-
Jablkový krémeš s mascarpone...
-
Bedle na rasci
Obľúbené recepty
Najnovšie články
Najnovšie komentáre
- Iva Vargová komentoval Osviežujúca ovocná torta s mascarpone a tvarohom
- Iva Vargová komentoval Cuketový slaný koláč
- Miroslava komentoval Osviežujúca ovocná torta s mascarpone a tvarohom
- pedro komentoval Cuketový slaný koláč
- Iva Vargová komentoval Úžasný šťavnatý čokoládový koláč
Archív
- február 2019 (1)
- február 2018 (1)
- január 2017 (1)
- jún 2016 (2)
- marec 2016 (2)
Hodnotenie receptu
0 ludia hodnotili tento recept
Hodnotenie
(0 / 5)
No comments yet.