Éclairs s malinami a parížskou šľahačkou
-
- Čas prípravy
- Minút
-
- Čas varenia
- Minút
- Obtiažnosť Stredné
Hodnotenie receptu
- (5 /5)
- (4 Hodnotenie)
- Recept
- Postup
- Hodnotiť/Komentovať Text size
Ingrediencie
- 125 m voda
- 125 ml mlieko
- 115 g maslo
- štipka soli
- 140 g hladká múka
- 5 ks vajce "M"
- .
- 200 g mrazené maliny
- 100 g trstinový cukor (nemusí byť trstinový)
- 1 PL zemiakový škrob
- .
- 250 ml smotana na šľahanie 33%
- 100 g čokoláda na varenie
- .
- 100 g čokoláda na varenie
- 100 ml smotana na šľahanie 33%
- 80 g zmäknuté maslo
- 1 hrsť nasekané vlašské orechy
Postup
- 1. Odpaľované cesto: Do hrnca dáme variť vodu, mlieko, maslo a štipku soli. Keď začne voda s mliekom vrieť, prisypeme naraz všetku múku a stále miešame. Vzniknuté cesto chvíľu odpaľujeme v hrnci, kým sa začne odliepať od stien hrnca. Potom ho necháme úplne vychladnúť. Mixérom do vychladnutého cesta postupne zamiešavame celé vajíčka. Vznikne vláčne, lesklé cesto, ktoré naplníme do cukrárskeho vrecka. Na plech vystlaný papierom na pečenie nanesieme tenké pásiky (široké asi 1,5 cm a dlhé asi 10 cm). Éclairs dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C . Po 1 minúte znížime teplotu na 180 °C a pečieme približne 20 minút. Počas pečenia rúru neotvárame.
- 2. Malinové coulis: Do kastróla dáme rozvariť maliny s hnedým cukrom. Varíme, až kým majú sirupovú konzistenciu. Potom ich cez sitko prepasírujeme do misky. Vznikne nám tak malinová omáčka – coulis. Omáčku prelejeme späť do kastróla, pridáme škrob rozmiešaný v troche vody a povaríme do zhustnutia. Necháme dôkladne vychladnúť.
- 3. Parížsky krém: Smotanu dáme do kastróla spolu s nalámanou čokoládou a privedieme k varu. Hneď, ako začne smotana vrieť, kastról odstavíme zo sporáka. Miešame, až kým sa čokoláda úplne rozpustí. Necháme dôkladne vychladnúť (najlepšie cez noc) a už vôbec nemiešame, aby sa vytvorila „kôrka“. Na druhý deň mixérom vyšľaháme parížsky krém.
- 4. Poleva: V miske rozpustíme čokoládu na varenie, prilejeme zohriatu smotanu a pridáme maslo. Zmes dôkladne premiešame, aby vznikla hladká, lesklá poleva.
- 5. Éclairs: Do každej éclair urobíme opatrne špičkou malého nožíka zo spodnej strany 3 malé dierky, cez ktoré ich budeme plniť. Pomocou cukrárskeho vrecka dáme do každej najprv trocha malinového coulis a potom ju naplníme parížskym krémom. Naplnené éclairs dáme do chladničky stuhnúť. Na záver ich ozdobíme polevou a nasekanými orechami.
- 6. Dobrú chuť !!!
- Počet porcií : 4+
- Kategória : Valentín, Veľkonočné dobroty, Zákusky, koláče
- Typ receptu : Koláč
Najnovšie recepty
-
Jahody v želé so...
-
Parížsky syrový koláč
-
Šišky z Pribináčika –...
-
Jablkový krémeš s mascarpone...
-
Bedle na rasci
Obľúbené recepty
Najnovšie články
Najnovšie komentáre
- Iva Vargová komentoval Osviežujúca ovocná torta s mascarpone a tvarohom
- Iva Vargová komentoval Cuketový slaný koláč
- Miroslava komentoval Osviežujúca ovocná torta s mascarpone a tvarohom
- pedro komentoval Cuketový slaný koláč
- Iva Vargová komentoval Úžasný šťavnatý čokoládový koláč
Archív
- február 2019 (1)
- február 2018 (1)
- január 2017 (1)
- jún 2016 (2)
- marec 2016 (2)
Hodnotenie receptu
4 ludia hodnotili tento recept
Hodnotenie
(5 / 5)
No comments yet.