Predpoklad originálneho receptu, tohoto koláča je, že keď použijete formu na srnčí chrbát dlhú 40 cm, mal by mať koláč spolu s plnkou cca dĺžku 1 m. V tomto recepte som použila formu dlhú 30 cm a koláč mal cca 70 cm a nebolo to vôbec na škodu. píšem to preto, aby ste vedeli, že môžete použiť obidva rozmery a bude to v poriadku.
Metrový koláč
-
- Čas prípravy
- Minút
-
- Čas varenia
- Minút
-
- Produkt
- 1 m koláča
- Obtiažnosť Stredné
Hodnotenie receptu
- (5 /5)
- (2 Hodnotenie)
- Recept
- Postup
- Hodnotiť/Komentovať Text size
Ingrediencie
- 4 ks vajce M
- 200 g práškový cukor
- 10 PL olej
- 8 PL teplá vodá
- 1 bal. vanilkový cukor
- 260 g hladká múka
- 1 bal. prášok do pečiva
- 2 PL kakao
- tuk a múka na vymastenie formy
- čokoládová poleva
- .
- 600 ml mlieko
- 2 bal. Zlatý klas alebo vanilkový puding
- 150 g kryštálový cukor
- 2 bal. vanilkový cukor
- 50 ml rum
- 300 g Hera
Postup
- 1. Najprv si vymastíme a hrubou múkou vysypeme formy na srnčí chrbát. Keď máme formu iba jednu, cesto si od začiatku robíme na dva krát, to znamená že ingrediencie si rozdelíme na polovicu.
- 2. Žĺtky si s práškovým a vanilkovým cukrom vymiešame do peny. Postupne po lyžičkách pridávame vodu a olej a nakoniec zľahka primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec opatrne zapracujeme tuhý sneh z bielkov.
- 3. Cesto si rozdelíme na dve polovice a do jednej zapracujeme kakao. Cestá si zvlášť vylejeme do pripravených foriem a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme cca 30-40 minút. Záleží to od vašej rúry a veľkosti použitej formy.
- 4. Väčšiu časť mlieka dáme variť s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame Zlatý klas a za stáleho miešania vlejeme do vriaceho mlieka a uvaríme hustý puding. Do vychladnutého pudingu mixérom na najvyššej rýchlosti postupne zamiešame rum a puding ešte prešľaháme na hladko. Do prešľahanej Hery (masla), pomaly zašľahaváme puding aby sa nám nezrazil.
- 5. Upečené cestá vyklopíme na dosku a podľa "rebier" nakrájame na plátky. Koláč skladáme systémom: každý plátok natrieme krémom ako keby nahrubo maslom a prilepíme už o predchádzajúci diel na podložke a samozrejme striedame farby. Je dobré to robiť na veľkom plechu, alebo doske (niečo čo nám vojde aj do chladničky) na ktorej máme mastný papier, lebo s koláčom sa už potom nebude dať hýbať až kým sa nepoleje polevou a nestuhne.
- 6. Dĺžka koláča , záleží od podložky, to znamená, že možeme mať dva alebo až tri rady (meter koláča sa síce dá vyskladať, ale určite by sa s ním ťažšie manipulovalo). Každý rad si nakoniec po povrchu potrieme zvyšnou plnkou a polejeme čokoládovou polevou. Necháme dobre stuhnúť.
- 7. Princíp celého koláča je, že ho režeme šikmým rezom, aby sa nám spravilo farebné rebrovanie a samozrejme zúbkovaným nožom, namočeným v horúcej vode.
- 8. Dobrú chuť !!!
- Počet porcií : 10+
- Kategória : Veľkonočné dobroty, Vianočné dobroty, Zákusky, koláče
- Typ receptu : Koláč
Najnovšie recepty
-
Jahody v želé so...
-
Parížsky syrový koláč
-
Šišky z Pribináčika –...
-
Jablkový krémeš s mascarpone...
-
Bedle na rasci
Obľúbené recepty
Najnovšie články
Najnovšie komentáre
- Iva Vargová komentoval Osviežujúca ovocná torta s mascarpone a tvarohom
- Iva Vargová komentoval Cuketový slaný koláč
- Miroslava komentoval Osviežujúca ovocná torta s mascarpone a tvarohom
- pedro komentoval Cuketový slaný koláč
- Iva Vargová komentoval Úžasný šťavnatý čokoládový koláč
Archív
- február 2019 (1)
- február 2018 (1)
- január 2017 (1)
- jún 2016 (2)
- marec 2016 (2)
Hodnotenie receptu
2 ludia hodnotili tento recept
Hodnotenie
(5 / 5)
No comments yet.