Kultúra stravovania a stolovania

Pri vytváraní tejto stránky som si zvolila aj formu pridávania článkov týkajúcich sa čohokoľvek okolo stravovania, stolovania a vecí s jedlom spojených. pri hľadaní, tém a materiálov som natrafila na moju starú kuchársku knihu, ktorá si so mnou čo to odskákala a našla som v nej takéto pekné poučné čítanie. Nech sa páči.

Kultúra stravovania:

Vieme, že pri konzumovaní stravy sa zúčastňujú všetky naše zmysly. Pri jedle nemá byť zbytočný hluk, rozruch, odbiehanie od stola, ponáhľanie sa atď. preto si všetko potrebné pripravíme vopred, a to vkusne a účelne usporiadané. Potrebné predmety dávame na stôl tak, aby ich ľahko dosiahli všetci stolovníci. po každom jedle odložíme zo stola už použité taniere a príbory a doplníme riad na ďalšie jedlo.

Pre každodenné stolovanie prestierame farebné obrusy, alebo z praktických dôvodov používame úsporné prestieranie. pri slávnostných príležitostiach dávame výlučne biele obrusy.

Pokrmy predkladáme na stôl na pokiaľ možno vyhriatych misiach, pod ktoré dávame izolačnú podložku.

Nápoje podávame podľa druhu rôzne chladené a nalievame ich do pohárov z originálnych fliaš, alebo z džbánu až pred použitím.

Na raňajky dávame hrnčeky na tanieriku a stredne veľký tanierik na pečivo, chlieb alebo iný menší pokrm. Vpravo od tanierika dáme nôž, ak treba, vľavo dáme vidličku a pred tanierik položíme lyžičku. Doprostred stola kladieme konvicu s nápojom, košík s pečivom, alebo chlebom a soľničku, prípadne koreničku.

Na obed prestierame plytký, hlboký, prípadne malý tanier na predjedlo. Po oboch stranách uložíme príbory. Vpravo od tanierikov dáme nôž ostrím k tanieru a vedľa lyžicu špičkou hore. Vľavo položíme vidličku hrotmi hore. Ak bude príborov viac, napríklad pri podávaní aj predjedla, najďalej od tanierov bude príbor, ktorý použijeme najskôr. Vpravo nad nôž postavíme poháre na nápoje. Vľavo nad vidličku dávame misku na šalát. Misku na kompót s tanierikom postavíme vpravo pred tanier. Lyžičku na kompót dávame pred tanier rukoväťou k pravej ruke. Na toto miesto kladieme aj príbor na múčnik, a to nôž s rukoväťou vpravo a vidličku s rukoväťou vľavo. Obrúsok zložíme a dávame na tanier alebo vľavo vedľa taniera.

Na večeru prestierame podobne ako na obed podľa zložitosti večere.

Pri slávnostnom stolovaní stôl ozdobíme kvetinovou, prípadne inou vhodnou výzdobou. Misy a taniere použijeme zásadne rovnakého vzoru a vyhotovenia. Všetky poháre by mali byť takisto z jednej súpravy.

Spoločne stolovať by mala každá rodina aspoň raz za deň.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
No comments yet.

Pridaj komentár