Babičkin kváskový chlieb
-
- Čas prípravy
- Minút
-
- Čas varenia
- Minút
-
- Produkt
- 1 malý chlieb
- Obtiažnosť Stredné
Hodnotenie receptu
- (5 /5)
- (5 Hodnotenie)
- Recept
- Postup
- Hodnotiť/Komentovať Text size
Ingrediencie
- Štartér:
- 100 g ražná chlebová múka
- 100 g vlažná voda
- 1 PL kvások
- .
- Zápara:
- 60 g semienok - ľanové, slnečnicové, tekvicové alebo podľa chuti
- 40 g vločky - špaldové, ovsené, jačmenné alebo pohánkové
- 1 KL soľ
- 100 g vriaca voda
- .
- Ďalej potrebujeme:
- 130 g špaldová múka hladká
- 120 g pšeničná chlebová múka
- 130 g voda
- 1 KL slad
- 1 KL soľ
Postup
- 1. Suroviny na štartér spolu premiešame v mise a prikryjeme potravinovou fóliou aby štartér neobschol a kvások správne pracoval. Pri izbovej teplote necháme kvasiť 9 -12 hodín. Najlepšie je to urobiť večer. Súčasne so štartérom si spravíme aj záparu. Všetko na záparu dáme do misky a zalejeme vriacou vodou a prikryjeme. Necháme odstáť spolu so štartérom.
- 2. Na druhý deň ráno si vo väčšej mise spojíme štartér, múky, záparu, vodu, slad a soľ.
- 3. Vymiesime na hladké cesto. Necháme ho v mise prikryté, aby neobschlo a prekladáme nasledujúce dve hodiny každých 40 minút.
- 4. Cesto preložíme na mierne pomúčenú dosku a premiesime v rukách. Cesto je hydratovanejšie tak ak sa nám lepí môžeme si pomúčiť aj ruky.
- 5. Ošatku si vysypeme zemiakovým škrobom. Vytvarujeme bochník a uložíme ho do ošatky spojom hore.
- 6. Ošatku prikryjeme fóliou a necháme ho 2-3 hodiny finálne vykvasiť.
- 7. Rúru si vyhrejeme na 250 stupňov aj s plechom. Chlieb si vyklopíme na mastný papier položený na doske s ktorou budeme chlieb sádzať do rúry. Chlieb postriekame vodou, narežeme a vložíme do rúry.
- 8. Pečieme 10 minút na 250 stupňov. Po 10 minútach rúru otvoríme aby sa uvoľnila para a teplotu znížime na 200 stupňov a pečieme ešte 25 minút.
- 9. Chlieb je upečený keď po poklopaní na dno znie duto.
- 10. Upečený chlieb vyberieme na mriežku a necháme vychladnúť.
- 11. TIP: Ak chcete mať kôrku jemnejšiu postriekajte chlebík po vybratí z rúry ešte vodou.
- 12. Dobrú chuť !!!
- 13. Recept pochádza z knihy Kváskovanie 1
- Kategória : Chlebíky, pečivo
- Typ receptu : Raňajky, Večera
Najnovšie recepty
-
Jahody v želé so...
-
Parížsky syrový koláč
-
Šišky z Pribináčika –...
-
Jablkový krémeš s mascarpone...
-
Bedle na rasci
Obľúbené recepty
Najnovšie články
Najnovšie komentáre
- Iva Vargová komentoval Úžasný šťavnatý čokoládový koláč
- Iva Vargová komentoval Makovky ako z pekárne
- Mária komentoval Makovky ako z pekárne
- Ľudmila komentoval Úžasný šťavnatý čokoládový koláč
- Iva Vargová komentoval Juhoslovanské slané koláče
Archív
- február 2019 (1)
- február 2018 (1)
- január 2017 (1)
- jún 2016 (2)
- marec 2016 (2)
Hodnotenie receptu
5 ludia hodnotili tento recept
Hodnotenie
(5 / 5)
No comments yet.