Cisárov trhanec (Kaiserschmarrn)

Cisár František Jozef II. nemal rád sladkosti, ale jedno jedlo bolo výnimkou – trhanec. A ten vošiel do histórie ako “cisársky trhanec”

Kaiserschmarrn. Recept naň je zapísaný v “Zbierke receptov arcivojvodkyne Sofie, matky cisára Franz Jozefa”. Je to ručne písaná kuchárska kniha cisárskej rodiny, viazaná v koži so zlatorezom.

Cisársky trhanec podávajú aj teraz v niektorých viedenských kaviarňach a cukrárniach popri iných špecialitách ako je sacherova torta aj v cukrárni Sacher, kam chodieval aj cisár František Jozef a cisárovná Alžbeta zvaná Sissi.

Cisársky trhanec (Kaiserschmarrn)

Potrebujeme: Ľ l krupice, 4 žĺtky, ˝ l mlieka alebo sladkej smotany, 40 g práškového cukru, trochu soli, sneh zo 4 bielkov, 50 g masla, 1 vrecúško vanilkového cukru.

Postup: Krupicu, žĺtky, polovicu mlieka, cukru a soľ dobre zmiešame a necháme 2 hodiny odstáť. Potom pridáme druhú polovicu mlieka a tuhý sneh z bielkov. Panvicu dobre vymastíme maslom, nalejeme do nej cesto a pečieme na platni asi pol hodiny. Potom dvoma vidličkami cesto roztrháme a dáme ešte doružova zapiecť do rúry. Trhanec podávame s ovocnou šťavou alebo kompótom. Inak sa môže za stáleho miešania a postupného prilievania cesta trhanec usmažiť aj na panvici.

Print Friendly, PDF & Email

Hodnotenie receptu

  • (0 /5)
  • (0 Hodnotenie)

Poslať recept