Craqueline
-
- Čas prípravy
- Minút
-
- Čas varenia
- Minút
-
- Produkt
- 20 ks
- Obtiažnosť Stredné
Hodnotenie receptu
- (5 /5)
- (3 Hodnotenie)
- Recept
- Postup
- Hodnotiť/Komentovať Text size
Ingrediencie
- 125 ml mlieko
- 125 ml voda
- 115 g maslo
- 140 g hladká múka
- 5 ks vajce M
- štipka soli
- .
- 80 g masla
- 90 g trstinový cukor
- 90 g hladká múka
- .
- 350 g mascarpone
- 300 ml šľahačková smotana
- 3 bal. vanilkový cukor (60g)
- 300 - 400 g mrazené alebo čerstvé maliny alebo bobulové ovocie
- 2-3 PL trstinový cukor
Postup
- 1. Pripravíme si veľký plech vystlaný mastným papierom. Pomocou vykrajovacej okrúhlej formičky s priemerom 4 cm si najlepšie čiernou fixou obkreslíme 20 kruhov vzdialených od seba cca tiež 4 cm aby sa nám koláčiky nespojili. Po nakreslení papier otočíme naopak.
- 2. Ako ďalší krok si spravíme cukrové cesto a to tak, že najlepšie rukou zmiešame trstinový cukor, maslo a hladkú múku. Cesto zabalíme do fólie a dáme zatiaľ do chladničky. Pripavíme si hladkú špičku s priemerom 1-1,5 cm a cukrárske vrecko. Ako ďalší krok si spravíme rozvar a to tak, že mrazené ovocie si dáme na panvicu, pridáme 2-3 PL trstinového cukru, varíme, kým sa nám čiastočne zredukuje šťava a vypneme. Necháme vychladiť.
- 3. Odpaľované cesto : do kastróla si dáme mlieko, vodu, maslo a štipku soli a privedieme do varu. Stiahneme z plameňa pridáme múku zamiešame, vrátime na sporák a na miernom plameni cesto "odpaľujeme" kým sa nám pekne nespojí a na dne sa nezačne vytvárať povlak. Trvá to tak do 5 minút. Rúru si dáme predhriať na 200 stupňov.
- 4. Cesto si vychladíme premiešaním pomocou ručného mixéra aby bolo "vlažné", alebo si ho dáme do robota vychladiť premiešavaním metlou na tuhšie cestá. Keď je cesto vychladené, začneme po jednom zamiešavať vajíčka . Cesto by sa malo pekne ťahať a je skôr redšie ako bežne. Cesto si prenesieme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a nastriekame na nakreslené kruhy kôpku. Keby sa nám cesto zvyšilo, tak prejdeme všetky "kôpky" a dostriekame kým sa nám všetko neminie.
- 5. Cukrové cesto si vyberieme z chladničky, vložíme medzi dve potravinové fólie a rozvaľkáme ho na hrúbku cca 3-4 mm. Rovnakou formičkou s priemerom 4 cm vykrojíme kruhy a položíme ich na vrch koláčikov.
- 6. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov a po 5 minútach teplotu stiahneme na 180 stupňov. Pečieme ďalších 25-35 minút (naozaj záleží od vašej rúry), ale radšej viac, lebo ináč sa môže stať, že vám koláčiky spľasnú. RÚRU NEOTVÁRAME !!!
- 7. Kým sa nám koláčiky pečú dáme si do misy mascarpone, tekutú šľahačku a vanilkový cukor a vyšľaháme na jemný krém. Začneme pomalou rýchlosťou a keď sa nám všetko spojí vyšľaháme do hladka. Krém si prenesieme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
- 8. Upečené koláčiky necháme vychladnúť, zúbkovaným nožom odrežeme malý klobúčik tak v 1/3. Na dno dáme 1-2 KL rozvaru (alebo podľa chuti), nastriekame šľahačkový krém a prikryjeme klobúčikom. Dáme vychladiť a podávame. Keď sa nám náhodou zvýši rozvar, použijeme ho na ozdobu pri podávaní.
- 9. Dobrú chuť !!!
- Počet porcií : 4+
- Kategória : Veľkonočné dobroty, Zákusky, koláče
- Typ receptu : Koláč
Najnovšie recepty
-
Jahody v želé so...
-
Parížsky syrový koláč
-
Šišky z Pribináčika –...
-
Jablkový krémeš s mascarpone...
-
Bedle na rasci
Obľúbené recepty
Najnovšie články
Najnovšie komentáre
- Iva Vargová komentoval Úžasný šťavnatý čokoládový koláč
- Iva Vargová komentoval Makovky ako z pekárne
- Mária komentoval Makovky ako z pekárne
- Ľudmila komentoval Úžasný šťavnatý čokoládový koláč
- Iva Vargová komentoval Juhoslovanské slané koláče
Archív
- február 2019 (1)
- február 2018 (1)
- január 2017 (1)
- jún 2016 (2)
- marec 2016 (2)
Hodnotenie receptu
3 ludia hodnotili tento recept
Hodnotenie
(5 / 5)
No comments yet.