Chutný cheesecake voňajúci citrónom, chutiaci po maku , ku kávičke ako stvorený.
Jemný makový koláč s tvarohom a citrónovým nádychom
Hodnotenie receptu
- (5 /5)
- (3 Hodnotenie)
- Recept
- Postup
- Hodnotiť/Komentovať Text size
Ingrediencie
- Tortová forma priemer cca 25 cm
- Na cesto:
- 200 g hladkej múky
- 50 g práškového cukru
- 1 vajíčko
- 80 g masla
- 1/2 KL prášku do pečiva
- postrúhaná kôra z jedného citróna
- štipku soli
- .
- Makovo-tvarohová plnka :
- 500 g jemného tvarohu
- 200 g nátierkového masla alebo mascarpone
- 400 ml kyslej smotany
- 250 g práškového cukru
- 150 ml oleja
- 2 ks vajíčka
- 150 g mletého maku
- 1 bal. vanilkového cukru alebo 1 KL vanilkovej arómy
Postup
- 1. Do misy dáme preosiatu múku, cukor, prášok do pečiva, postrúhanú citrónovú kôru, maslo a vajce. Vypracujeme cesto. Vyložíme ním dno tortovej formy. Cestom vyložíme aj boky tortovej formy do výšky cca 3 cm.
- 2. Odložíme do chladničky, kým si nepripravíme makovo-tvarohovú plnku.
- 3. Všetky suroviny na plnku, okrem oleja a maku, vyšľaháme mixérom. Nakoniec pridáme olej, prešľaháme.
- 4. Plnku rozdelíme na dve polovice. Do jednej pridáme mletý mak, premiešame.Začneme vrstviť cesto. Jednu menšiu naberačku svetlého cesta, jednu naberačku makového cesta.
- 5. Cesto dávame vždy do prostriedku a nič nemiešame (nevytvorili by sa pruhy). Cesto striedavo ukladáme, až kým sa nám celé neminie. Keď sa nám nechce, alebo nemáme čas môžeme si to aj celé zmiešať s makom a naliať na základ.
- 6. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 175 stupňov asi 50 - 55 minút.
- 7. Necháme vychladnúť v tortovej forme.
- 8. Po vybratí z rúry nemusí byť stred torty veľmi tuhý, ale chladením sa pekne stiahne a bude pevný. Potom oddelíme tenkým nožom od tortovej formy, preložíme na podnos a dáme do chladničky dobre schladiť. Minimálne na 3 hodiny, najlepšie na celú noc. Krájame ostrým nožom a zakaždým nôž utrieme do servítky.
- 9. Dobrú chuť !!!
- Počet porcií : 12
- Kategória : Cheesecakes, Veľkonočné dobroty, Zákusky, koláče
Najnovšie recepty
-
Jahody v želé so...
-
Parížsky syrový koláč
-
Šišky z Pribináčika –...
-
Jablkový krémeš s mascarpone...
-
Bedle na rasci
Obľúbené recepty
Najnovšie články
Najnovšie komentáre
- Iva Vargová komentoval Úžasný šťavnatý čokoládový koláč
- Iva Vargová komentoval Makovky ako z pekárne
- Mária komentoval Makovky ako z pekárne
- Ľudmila komentoval Úžasný šťavnatý čokoládový koláč
- Iva Vargová komentoval Juhoslovanské slané koláče
Archív
- február 2019 (1)
- február 2018 (1)
- január 2017 (1)
- jún 2016 (2)
- marec 2016 (2)
Hodnotenie receptu
3 ludia hodnotili tento recept
Hodnotenie
(5 / 5)
No comments yet.