Obyčajné výborné šišky
-
- Čas prípravy
- Minút
-
- Čas varenia
- Minút
-
- Produkt
- 15 šišiek
- Obtiažnosť Stredné
Hodnotenie receptu
- (5 /5)
- (2 Hodnotenie)
- Recept
- Postup
- Hodnotiť/Komentovať Text size
Ingrediencie
- 500 g hladká múka
- 1 ks citrón - kôra
- 200 - 300 ml mlieko (podľa savosti múky)
- 25 g kryštálový cukor
- 20 g čerstvé droždie, alebo sušené na 500 g múky
- 25g rozpustené maslo
- 1 PL olej
- 2 ks žĺtko
- 2 PL rum
- štipka soľ
- .
- obľúbený džem, lekvár a práškový a vanilkový cukor na ozdobu
- .
- olej alebo masť na vyprážanie
Postup
- 1. V 100 ml vlažného mlieka si spravíme z droždia a 1 KL cukru kvások a necháme cca 15 minút podkysnúť.
- 2. Múku si preosejeme do misy a pridáme citrónovú kôru. Ak je múka veľmi studená prehrejeme ju na teplom mieste.
- 3. 100ml mlieka si troška prešľaháme so zvyšným cukrom, žĺtkami, rozpusteným maslom, olejom, rumom a štipkou soli. Ak sa nám zdá cesto husté zo zvyšného 100 ml mlieka po trošku primiešavame podľa potreby.
- 4. Kvások a žĺtkovú zmes si pridáme do múky a vymiesíme hladké vláčne cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť na minimálne 1 hodinu.
- 5. Vykysnuté cesto vyberieme na mierne pomúčenú dosku a jemne (aby sme veľmi nevytlačili vzduch) rozvaľkáme na hrúbku 1,5 až 2 cm a formičkou, alebo pohárom vykrajujeme šišky.
- 6. Z odrezkov môžeme ešte zmiesiť cesto a vytvoriť ešte pár (hoci už menej dokonalých ) šišiek, alebo ich len tak vypražíme. Šišky necháme na doske ešte aspoň 30 minút pod utierkou vykysnúť a prstom, alebo vareškou urobíme do každej v strede priehlbinu. Ja ich robím s dierkou, ktorú vytvorím tak, že prstom šišku vo vnútri pretrhnem a tak ich nechám podkysnúť.
- 7. Vykysnuté šišky vkladáme do dostatočné veľkého množstva horúceho oleja (musia plávať) a do zlatista vypražíme z obidvoch strán.
- 8. Vypražené šišky ukladáme na kuchynskú papierovú utierku, aby vysala prebytočný olej, ozdobíme lekvárom , posypeme práškovým cukrom a podávame.
- 9. Dobrú chuť !!!
- Počet porcií : 4+
- Kategória : Kysnuté sladké, Sladké jedlá, Zákusky, koláče
- Typ receptu : Koláč, Obed, Večera
Najnovšie recepty
-
Jahody v želé so...
-
Parížsky syrový koláč
-
Šišky z Pribináčika –...
-
Jablkový krémeš s mascarpone...
-
Bedle na rasci
Obľúbené recepty
Najnovšie články
Najnovšie komentáre
- Iva Vargová komentoval Úžasný šťavnatý čokoládový koláč
- Iva Vargová komentoval Makovky ako z pekárne
- Mária komentoval Makovky ako z pekárne
- Ľudmila komentoval Úžasný šťavnatý čokoládový koláč
- Iva Vargová komentoval Juhoslovanské slané koláče
Archív
- február 2019 (1)
- február 2018 (1)
- január 2017 (1)
- jún 2016 (2)
- marec 2016 (2)
Hodnotenie receptu
2 ludia hodnotili tento recept
Hodnotenie
(5 / 5)
No comments yet.