Výborný celozrnný chlebík bez miesenia
-
- Čas prípravy
- Minút
-
- Čas varenia
- Minút
-
- Produkt
- dva hranaté chlebíky
- Obtiažnosť Ľahké
Hodnotenie receptu
- (5 /5)
- (2 Hodnotenie)
- Recept
- Postup
- Hodnotiť/Komentovať Text size
Ingrediencie
- 700 ml teplá voda
- 2x7 g sušené droždie, alebo 25 g čerstvé
- 1 PL kryštálový cukor
- 1 PL olej
- 1 PL ocot
- 380 g hladká špaldová alebo hla. pšeničná múka
- 380 g celozrnná pšeničná múka
- 1 PL soľ (kopcovitá)
- podľa chuti orechy, semienka, bylinky
- .
- 2x hranatá forma
Postup
- 1. Vo veľkej mise si zmiešame teplú vodu (nie horúcu, aby nám nezničila droždie), droždie a cukor a necháme tak 10 min. postáť, kým sa nezačnú tvoriť bublinky, čo znamená , že droždie začne byť aktívne :-) . Potom pridáme olej a ocot. Všetko miešame ručne vareškou.
- 2. Postupne pridávame po trošku najprv hladkú múku a za každým dobre premiešame, potom celozrnnú a soľ. Cesto bude riedke, lepivé a kašovité.
- 3. Nakoniec pridáme podľa chuti orechy, semienka, bylinky, nakrájané sušené paradajky, alebo opraženú cibuľku. Fantázii sa naozaj medze nekladú. Do tejto základnej verzie dávam : 2 PL slnečnicové semienka, 2 PL tekvicové semienka, 2 PL ľanové pomleté semienka. Keď to chcem rozšíriť tak ešte pridám po 2 PL chia, 2 PL psylium, 2 PL ovsené vločky a 2 PL konopné mleté semienko, ale potom si ešte musíte cesto vodou doriediť na kašovitú riedku hmotu.
- 4. Dobre premiešane cesto prikryjeme a necháme kysnúť cca 40 minút, kým zdvojnásobí svoj objem.
- 5. Cesto si "vylejeme" do dvoch olejom dobre vymastených foriem (keď nemáte istotu vyklopenia, lebo niektoré formy to "robia", dajte si radšej na dno formy mastný papier).
- 6. Povrch cesta posypeme semienkami, alebo bylinkami, trošku ich popritláčame a necháme ešte raz vykysnúť daľších 30-40 min. Dáme pozor, aby cesto neprekyslo a nekleslo nám.
- 7. Rúru si predhrejeme na 185 stupňov a chlieb dáme piecť na 50-60 minút, alebo kým je zlatohnedý. Poklepkanim po vrchu alebo po vybratí na dno zistíme či znie duto - vtedy je upečený, alebo sa odchyľuje od bokov formy.
- 8. Chlebík je dobré vybrať z formy na mriežku, nech pekne vychladne a nezaparí sa.
- 9. TIP: Vychladnutý chlebík, ktorý viete, že nestihnete zjesť nakrájajte na plátky a uložte do mrazničky. Vydrží vám dlho čerstvý.
- 10. Dobrú chuť !!!
- Počet porcií : 6+
- Kategória : - fit, Chlebíky, pečivo
- Typ receptu : Raňajky, Večera
Hodnotenie receptu
2 ludia hodnotili tento recept
-
Hodnotenie
(5 / 5)
2 Responses to Výborný celozrnný chlebík bez miesenia
Pridaj komentár Click here to cancel reply.
Najnovšie recepty
-
Jahody v želé so...
-
Parížsky syrový koláč
-
Šišky z Pribináčika –...
-
Jablkový krémeš s mascarpone...
-
Bedle na rasci
Obľúbené recepty
Najnovšie články
Najnovšie komentáre
- Iva Vargová komentoval Úžasný šťavnatý čokoládový koláč
- Iva Vargová komentoval Makovky ako z pekárne
- Mária komentoval Makovky ako z pekárne
- Ľudmila komentoval Úžasný šťavnatý čokoládový koláč
- Iva Vargová komentoval Juhoslovanské slané koláče
Archív
- február 2019 (1)
- február 2018 (1)
- január 2017 (1)
- jún 2016 (2)
- marec 2016 (2)
naozaj super chlebík! 🙂
Ďakujem 🙂