
Žemličky Papo Seco
-
- Čas prípravy
- Minút
-
- Čas varenia
- Minút
-
- Produkt
- 8 žemlí
- Obtiažnosť Stredné
Hodnotenie receptu
- (5 /5)
- (2 Hodnotenie)
- Recept
- Postup
- Hodnotiť/Komentovať Text size
Ingrediencie
- 500 g pizzová múka (alebo hladká chlebová T 650 )
- 1 KL soľ
- 30 g maslo rozpustené
- 300 - 400ml vlažná voda (záleží od múky)
- .
- 1 bal. sušené droždie na 1000 g múky
- 1KL cukor kryštálový
- 4 PL vlažná voda
- .
- na potretie a posyp mlieko a hladkú múku
Postup
- 1. Najprv si pripravíme kvások z vody, droždia a cukru, prikryjeme potr.fóliou a necháme podkysnúť. Zatiaľ si rozpustíme maslo.
- 2. Do misky si preosejeme múku, pridáme soľ, kvások, vychladnuté maslo, vlažnú vodu a vypracujeme cesto, ktoré je trošku redšie, ale vláčne. Misku v ktorej bude kysnúť cesto si jemne vymastíme olejom, cesto do nej vyklopíme, a namočenou rukou, cesto v nej ešte ľahko premiesime. Misu uzatvoríme igelitom (ja používam čiapku do sprchy :-) ), dáme do chladničky a necháme cesto pomaly kysnúť cca 2 hodiny.
- 3. Medzi tým si pripravíme plech s papierom na pečenie, mlieko a múku v sitku na potretie a posyp. Pred tvarovaním žemličiek si zapneme teplovzdušnú rúru na 180 stupňov a na dno rúry si dáme misku s vodou na zaparenie.
- 4. Po vykysnutí cesta si ho vyberieme na pomúčenu dosku, rozdelíme si ho na 8 dielov z každého vypracujeme bochníček, dáme na plech, prikryjeme utierkou a necháme ešte 10 minút podkysnúť.
- 5. Keď nám podkysnú, tak každú žemličku v strede pretlačíme hranou dlane, a keď chceme mať ryhu výraznejšiu, narežeme ešte pred vložením do rúry nožom, alebo žiletkou. Po vytvarovaní žemlí necháme ešte pár minút podkysnúť. Nakoniec žemle potrieme mliekom a posypeme múkou cez sitko a vložíme do rúry.
- 6. Žemličky pečieme pri teplote 180 stupňov cca 20 minút, ale čas je orientačný, záleží to vždy od vašej rúry. Žemličky musia mať krásnu zlatavú farbu.
- 7. Dobrú chuť !!!
- 8. Inšpirácia : Doma je doma
- Počet porcií : 4
- Kategória : Chlebíky, pečivo
- Typ receptu : Raňajky, Večera
Najnovšie recepty
-
Jablkový krémeš s mascarpone...
-
Bedle na rasci
-
Kuracie mäso zapekané s...
-
Gyros šalát
-
Wifonkový výborný šalát
Obľúbené recepty
Najnovšie články
Najnovšie komentáre
- Iva Vargová komentoval Úžasný šťavnatý čokoládový koláč
- Iva Vargová komentoval Makovky ako z pekárne
- Mária komentoval Makovky ako z pekárne
- Ľudmila komentoval Úžasný šťavnatý čokoládový koláč
- Iva Vargová komentoval Juhoslovanské slané koláče
Archív
- február 2019 (1)
- február 2018 (1)
- január 2017 (1)
- jún 2016 (2)
- marec 2016 (2)
Hodnotenie receptu
2 ludia hodnotili tento recept
Hodnotenie
(5 / 5)
No comments yet.