Jadran torta
-
- Čas prípravy
- Minút
-
- Čas varenia
- Minút
-
- Produkt
- torta priemer 22 cm
- Obtiažnosť Stredné
Hodnotenie receptu
- (4.3 /5)
- (4 Hodnotenie)
- Recept
- Postup
- Hodnotiť/Komentovať Text size
Ingrediencie
- 3 ks vajce
- 60 g práškový cukor
- 60 g hladká múka
- 20 g kakao
- 2 PL olej ( 20g )
- .
- 200 ml mlieko
- 100 g krupicový (práškový) cukor
- 20 g kukuričný škrob (maizena)
- 1 ks žĺtko
- 50 g mleté opražené lieskové oriešky
- 150 g maslo (Hera)
- .
- 300 ml šľahačka na šľahanie 33% alebo aj viac %
- 30 g práškový cukor
- 1 bal. stužovač šľahačky
- .
- 100 g čokoláda na varenie
- 20 g stužený tuk (Cera)
- .
- šľahačka, čokoláda, oriešky na ozdobu
Postup
- 1. Tortovú formu si na dne vyložíme mastným papierom a boky iba natrieme tukom (olej, maslo, hera a pod.) Maslo na krém si vyberieme z chladničky.
- 2. Lieskové oriešky aj so šupkou na sucho opražíme na panvici, necháme vychladnúť a pomelieme.
- 3. Bielka si oddelíme od žĺtkov. Aby sme nemuseli umývať metličku, najprv si vymiešame sneh z bielkov + 30 g práškového cukru. Odložíme na bok a potom do peny vyšľaháme žĺtka + 30 g cukru. Pred koncom pridáme olej a dobre prešľaháme.
- 4. Do žĺtkovej hmoty striedavo pridávame múku zmiešanú s kakaom a bielky a jemne zmiešame, aby nám nezostali biele kúsky snehu.
- 5. Cesto vylejeme do formy a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 160 stupňov cca 20 - 25 minút.
- 6. Po upečení, ešte z horúceho korpusu zúbkovaným nožom, alebo vidličkou opatrne zoškrabeme vrchnú kožu (to preto, aby sa nám plnka neoddeľovala od korpusu)
- 7. Kým sa nám torta pečie, do mlieka si dáme maizenu (kukuričný škrob), cukor, žĺtko, metličkou dobre premiešame dáme na sporák a za stáleho miešania privedieme k varu. Necháme trošku "prebublať" a vypneme. TIP: Nepoužívame Zlatý klas, ale škrob, aby nám vynikla chuť orieškov bez vanilkovej arómy a chute.
- 8. Uvarenú kašu najlepšie vo vodnom kúpeli za občasného miešania vychladíme. V nádobe si mixérom prešľaháme maslo a po trošku zašľahávame puding. Keď je krém hladký, ručne zamiešame pomleté lieskové oriešky. Krém dáme zatiaľ vychladiť do chladničky.
- 9. Smotanu si vyšľaháme s 30 g práškového cukru. Korpus opatrne obrežeme, vyberieme z formy, odstránime mastný papier a späť vložíme do formy. Na korpus natrieme celú orieškovú plnku, na plnku natrieme šľahačku (môžete si nechať na ozdobeniem ja som si vyšľahala osobitne) a dáme do chladničky schladiť.
- 10. Kým nám torta trošku stuhne roztopíme si vo vodnom kúpeli čokoládovu polevu, a za stáleho miešania, poprípade v studenom vodnom kúpeli si ju ochladíme. Polevu v tenkej vrstve natrieme na šľahačku a znova dáme vychladiť.
- 11. Tortu nakoniec ozdobíme a krájame ostrým zúbkovaným nožom namočeným v horúcej vode . Nôž po každom reze utierame.
- 12. Dobrú chuť !!!
- Počet porcií : 6+
- Kategória : Torty, Veľkonočné dobroty, Zákusky, koláče
- Typ receptu : Koláč
Najnovšie recepty
-
Jahody v želé so...
-
Parížsky syrový koláč
-
Šišky z Pribináčika –...
-
Jablkový krémeš s mascarpone...
-
Bedle na rasci
Obľúbené recepty
Najnovšie články
Najnovšie komentáre
- Iva Vargová komentoval Úžasný šťavnatý čokoládový koláč
- Iva Vargová komentoval Makovky ako z pekárne
- Mária komentoval Makovky ako z pekárne
- Ľudmila komentoval Úžasný šťavnatý čokoládový koláč
- Iva Vargová komentoval Juhoslovanské slané koláče
Archív
- február 2019 (1)
- február 2018 (1)
- január 2017 (1)
- jún 2016 (2)
- marec 2016 (2)
Hodnotenie receptu
4 ludia hodnotili tento recept
Hodnotenie
(4.3 / 5)
No comments yet.